Az utolsó éjjel

olvasói
6/10 (3)
Spike Lee, a Szemet szemért és a Malcolm X rendezője nemcsak a születő erőszak és a nagyvárosi élet filmes krónikása, de úgy tetszik, a műfajkerülő csendes drámákban is otthonosan mozog. Az utolsó éjjel című filmjének kezdete súlyos politikai krimi, véres thriller, vagy akár romantikus vígjáték felvezetéseként hat, azonban hamarosan kiderül, hogy szeptember 11. utáni sajátos drámával van dolgunk.


A Harcosok klubja óta tudjuk, hogy bármi megtörténhet, ha Edward Norton feltűnik a színen - a főhős ír-amerikai Monty szerepében ezúttal azonban egy koravén Robert De Niróra emlékeztet, amint egy brooklyni padon üldögélve azon töpreng, vajon hol cseszte el. Monty ugyanis drogdíler, és egy nap múlva kezdi meg hétéves börtönbüntetését. Huszonnégy órája van arra, hogy újraértékelje kapcsolatát barátaival, szerelmével (Rosario Dawson - Kölykök, MIIB), édesapjával (Brian Cox - A kör, X-Men 2) és a maffiával, s hogy kiderítse, ki nyomta őt fel. Monty ezzel a nyomasztó lelki teherrel barangolja végig Spike Lee-sztárokkal tűzdelt filmjének szűk két óráját, és mutatja be nézőinek a terrortámadás utáni New York mikroklímáját. Idegeskedő brókert (Barry Pepper - Ryan közlegény megmentése, Katonák voltunk), morcos maffiózót, kezdő pedofil tanárt (Philip Seymour Hoffman - Magnolia, Vörös sárkány) és elkeseredett apát látunk, akik mind felelősnek érzik magukat azért, hogy Monty börtönbe kerül. Az utolsó éjjel legnagyobb erénye, hogy a sztárszínészek sallangok nélkül játsszák szerepüket és teszik izgalmassá a nem szokványos történetet - amelyet mi soha nem fogunk tökéletesen megérteni.
csmozi
2003.05.29
|
The 25th Hour
amerikai filmdráma, 134 perc, 2002
A drogdíler egy napja: a börtönbe vonulása előtti napot azzal tölti, hogy kiokoskodja, hol is rontotta el, illetve, hogy ki volt az, aki felnyomta. Bolyongás a szeptember 11. utáni New Yorkban.
Rendező:

Spike Lee

Színész:

Edward Norton
(Monty Brogan)

Philip Seymour Hoffman
(Jacob Elinsky)

Barry Pepper
(Frank Slaughtery)

Anna Paquin
(Mary D'Annunzio)

Rosario Dawson
(Naturelle Riviera)

Brian Cox
(James Brogan)

Isiah Whitlock Jr.
(Flood ügynök)

Aaron Stanford
(Marcuse)

(5 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
23:45
Legbelső félelem
amerikai thriller, 1996
23:50
Beszélj hozzá
spanyol filmdráma, 2002
23:50
300 - A birodalom hajnala
amerikai háborús film, 2014
23:55
A szlogengyáros családanya
amerikai életrajzi filmdráma, 2005
00:00
Az
amerikai horror, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.