Valami boldogság

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
A csehszlovák újhullámon edzett nézők azt hihették, a „csehül állni” kifejezés a kemény realitások ellenére is szokatlanul mókás, abszurdba hajló életszeretetet takar, most azonban fény derül a szókapcsolat dardenne-i értelemben vett mélyen szomorú tartalmára.
Igaz, Bohdan Slama rendező is olyan bátor könnyedséggel nyúl a legérzékenyebb témához, mint annak idején Forman vagy Menzel, csakhogy cenzúra híján ő nem humorral élesíti a kontúrokat, hanem szigorú, feszes ecsetvonásokkal. 
 
A Valami boldogság hősei egy lepukkant iparvidéki lakótelepi házban felnőtt fiatalok, akik között ma is szoros a kapcsolat: Tonik és Monika gyakran vigyáz Dása két kisgyerekére, miközben a fiatal anyuka delíriumban fetreng önmagával, vagy szeretőjével a fürdőkádban. Amikor aztán az egyre zavartabb Dását beutalják a pszichiátriára, a fiatalok Tonik nagynénjének tanyáján nevelgetik a gyerekeket, és ott olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy már majdnem meghiúsul Monika útja Amerikában dolgozó vőlegényéhez. 
 
A csapzott, kiábrándult karaktereket alakító fiatal színészek legalább olyan erősek szerepükben, mint napjaink francia drámai nagyágyúi, az alapvetően kiszámítható történetnek pedig a plasztikus dramaturgia és a részletgazdag rendezés ad izgalmat. Érdemes külön odafigyelni a Dását játszó Anna Geislerová ördögi átváltozásaira, valamint arra, hogy a szegény cseh prolik életében az alkohol mellett milyen fontos szerepet kapnak az úgynevezett „jointos cigaretták”. 
 
 
csmozi
2007.08.08
|
Stestí
cseh-német vígjáték, 102 perc, 2005
Keserédes cseh vígjáték az ország iparvidékén élő, nehéz sorsú emberekről, akik búval b*szatás helyett az élet minden apró ajándékának örülnek.
Rendező:

Bohdan Sláma

Forgalmazza: Odeon
Bemutató: 2007. augusztus 9.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.