Szebb holnap

est.hu:
10/10
|
olvasói
10/10 (1)
A Better Tomorrow
hongkongi akciófilm, 86 perc, 1986
Rendező:

John Woo

Ami annak idején a Maréknyi dollárért a spagetti westernben volt, azt a szerepet tölti be a hongkongi gengszterfilm történetében a Szebb holnap.
A triádszervezetük ellen forduló, kiugrott gengszterpáros hagyományos árulás-testvériség története nem csak az eltérő nemzeti vonásokhoz igazít egy népszerű hollywoodi zsánert, és saját formanyelvet, akciókoreográfiát teremt számára lassításokkal, átfedésekkel ritmizált vágástechnikájával - de sikerkarrierjére indítja az un. heroic bloodshed („hősies vérontás”) első szerzői rendezőjét is John Woo alakjában. Woo lázas indulattal hevít akciót, dikciót egyaránt, minden jelenetben robban, csattan, freccsen a szenvedély, miközben takarosan lerója háláját nyugati példaképei előtt, megidézve a Vad banda mészárlásfináléját, az Aljas utcákat vagy a Hitchcock-féle Szakadt függöny legendásan hosszúra nyúlt háztartási gyilkosságát.
 
A Szebb holnap mindemellett megalkotja friss zsánere saját Clint Eastwoodját is a lenyűgöző Chow Yun-fat személyében, aki sármjával, játékos manírjaival és kitörő agresszivitásával maga a kantoni Belmondo a Kifulladásigra kikacsintó nyitóképétől a Profi-féle szívszorító üdvözülésig. A műfajban azóta új szelek fújnak, új csillagok születtek, de a Szebb holnap mai napig egyike az öt legszebb darabnak. 
 
 
Kiadás: Árva előzetesével és közepes magyar szinkronjával a „Modern klasszikusok” címkéhez méltatlanul szegényes. 
vadalma
2008.07.22
|

Kapcsolódó cikkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.