Szappanopera

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (11)
A jó öreg melodráma, minden szappanopera alapja csak lakótelepen képes igazából kiteljesedni, ahol igazán egyszerű emberek triviális kalandok közepette préselődnek egymás mellé.
A szőke Charlotte (Trine Dyrholm) a negyvenes éveiben járó, de még mindig csinos nő, aki pasiját otthagyva új kalandokat keres, a barna Veronica (David Dencik) viszont egyszerűen csak nő akar lenni, merthogy nem az. Ő ugyanis Ulrikként látta meg a napvilágot, átoperálásra vár, és női hormonokkal tömi magát, miközben dolgos dominaként keresi meg mindennapi kenyerét, és a hozzá titokban feljáró édesanyját igyekszik elhessegetni. A két „nőt” csak a vékony lakótelepi falak választják el egymástól, és néhány apró szívesség, egy komolyabb sértődés, illetve egy félresikerült túladagolás után nem csak barátnők lesznek - hiszen Veronicában mégiscsak mocorog még a férfiasság, Charlotte-ban pedig tombol a szeretetvágy.
 
Az elsőfilmes Pernille Fischer Christensen a melodráma minden lehetséges eszközét felhasználja érzelmi nyomorban és kiszolgáltatottságban élő hősei sanyargatásához és boldoggá tételéhez, hiszen a címhez méltóan a szappanoperák minden eszközét és fordulatát képes bármikor bevetni - a környezetnek megfelelően akár azt is mondhatnánk, hogy panelekből építkezik. A gyakran szándékosan eltúlzott eredmény az érzelgősség és a humor furcsa keveréke, a veretes dán-svéd filmes hagyományoknak megfelelően igazán remek színészi játékkal és a politikai korrektség határainak megfelelően rugalmas feszegetésével.
Vízer
2008.01.17
|
En Soap
dán-svéd vígjáték, 104 perc, 2006
Zárt térben, két lakásban játszódó film, mely kedvesen, empátiával mutatja be a megzavart nemi szerepek mögött húzódó állandóságot: a vágyat és a boldogságot.
Bemutató: 2008. január 17.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.