3D vetítések

Mária

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (1)
A román film reneszánszát éli, sőt talán csak most született meg igazán. Ebből a kis dolgozatból kitűnik, hogy szomszédaink hogyan érzékelik és értékelik a nagy büdös valóságot, és hogy nincsen olyan téma, amiről ne beszélnének szívesen.
Ki tudja, milyen szél hozta éppen most a magyar mozikba az öt évvel ezelőtt készült Máriát, talán éppen egy aranyozott mediterrán szellő, de nem is érdemes firtatni, hiszen ez a film örök dolgokról beszél: a nők és általában véve az emberek nyomorúságáról. Hősnőnk egy sokgyermekes anya, Románia valamelyik stagnáló iparvidékén él, férje a helyi lufigyár frissen elbocsátott alkalmazottja, amolyan bajkeverő hőzöngő, aki inkább elmegy kártyázni, minthogy szembesüljön családja lehetetlen helyzetével. Calin Peter Netzer rendező sztereotípiák nélkül, szerencsétlenségüket leszámítva élvezetesen mutatja be a szereplőket, akikről fél óra alatt többet tudunk meg, mint a Ewing családról a Dallas összes évadja alatt. Mihail Sarbusca operatőr úgy kezeli a színeket, mint valami németalföldi festő, így az ezer teher alatt görnyedő Mária arca egyre csak szépül, és amikor arra kerül a sor, hogy eladja a testét, inkább tűnik szentnek, mint kurtizánnak. 
 
Sajnos a szép tiszta üzenet mellé nem kevés balkáni aktuálpolitikai virtuskodás is szorult a történetbe, hogy Nyugaton is megértsék, milyen nagy odaát a kavarodás, ám ez a szatíra még mindig jobb, mintha Rudolf Péter módjára cirkuszi társulatot faragnának az egész szereplőgárdából. Koós János szavaival élve ennyit üzenhetünk a leendő nézőknek: Mondjátok meg Máriának, szeretem! 
 
csmozi
2007.12.17
|
Maria
francia-német-román filmdráma, 97 perc, 2002
Egy sokgyermekes román asszony útja a prostitúcióig. Modern mese a szomszédból.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2007. december 20.

3D vetítések


Linkek


Kapcsolódó cikkek

(6 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
18:10
Ne lőj!
belga film, 2018
18:10
Olasz szerelem
német romantikus film, 2008
18:15
Fogtündér kisegér
argentín-spanyol mesefilm, 2006
18:20
Apróláb
amerikai animációs film, 2018
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.