Esküvő után

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (70)
A tényt, hogy a dán filmgyártás már hosszú évek óta a világ legjobbjai között van, mi sem illusztrálja jobban, mint az, hogy az Esküvő után a 2007-es év Oscar-jelöltjei közt volt a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriában.
Susanne Bier (Nyitott szívek, Testvérek) filmje valójában mindent egyesít, amitől a dán filmek olyan jók. Egy egyszerű családi történet és hétköznapi karakterek segítségével mesél valami általános érvényű igazságról, fanyar humorral és sebészi pontossággal, illetve meghökkentő fordulatokkal és szokatlan szókimondással. Hősünk, Jacob (Mads Mikkelsen) indiai utcagyerekeknek szentelte életét, ám az árvaházat bezárás fenyegeti, neki pedig Koppenhágába kell utaznia, mivel egy titokzatos jótevő komoly összeggel támogatná, ám a személyes találkozást szabta meg ehhez feltételként.
 
Az illető milliomos, bizonyos Jorgen (Rolf Lassgard), aki komoly alkoholproblémákkal küzd, a megbeszélés után meghívja lánya másnapi esküvőjére az idealista Jacobot, aki megdöbbenve fedezi fel, hogy az örömanya régi szerelme, a szép Helene (Sidse Babett Knudsen) - és ez csak az első meglepetés a hosszú sorban. Mads Mikkelsen - akit a legújabb James Bond-film könnyező gonoszaként is ismerhetünk - napjaink egyik legjobb európai színésze, és mint ilyen, érzelmek és érzések elképesztő skáláját képes pillanatok alatt lezongorázni nekünk, ami önmagában is lenyűgöző, Bier rendezése pedig páratlan érzékkel lavírozik apró titkok és nagy hazugságok közt - mert, mint tudjuk, valami mindig bűzlik Dániában.
Vízer
2007.12.27
|
Efter brylluppet
dán-svéd filmdráma, 120 perc, 2006
A dán idealista visszatér hazájába az indiai árvaházból, ahol dolgozik, és részt vesz egy adományozó lányának esküvőjén. A bibi csak annyi, hogy az örömanya nem más, mint régi szerelme...
Rendező:

Susanne Bier

Bemutató: 2008. január 3.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Nem látni és megszeretni
amerikai romantikus vígjáték, 1987
18:20
Phillips kapitány
amerikai thriller, 2013
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:50
Angyalok városa
amerikai-német romantikus filmdráma, 1998
18:55
Repülők, vonatok, autók
amerikai vígjáték, 1987
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.