Vágy és vezeklés

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (106)
Ian McEwan kortárs angol regényíró nagy sikerű művéből a Büszkeség és balítélet rendezője kerekített szívszaggató szerelmi drámát, teli vággyal, vezekléssel és szemet gyönyörködtető képekkel.
Mindenekelőtt hálával tartozunk a regény írójának (akit kritikusai e műve kapcsán korunk Jean Austenjának neveztek ki), hiszen remek történetet eszelt ki arról, hogy egy gyermekkori botlás, egy nem is annyira gonoszságból, mint inkább elbizakodottságból elkövetett helytelen cselekedet hogyan tehet tönkre életeket - talán jóvátehetetlenül. A 13 éves, csapongó képzeletű Briony Tallis egy forró nyári napon ugyanis lát valamit a kertjükben álló szökőkútnál, amiből messzemenő következtetésre jut, s később akarva-akaratlanul bűncselekménnyel vádolja meg házvezetőnőjük fiát, nővére szerelmesét. Tette börtönbe juttatja a fiút, elválasztja egymástól a szerelmeseket. Mindez néhány évvel a második világháború kitörése előtt történik egy angol birtokon. Később a fiú katonai szolgálatot vállalva juthat ki a börtönből. Az időközben felcseperedett Briony pedig azon gyötrődik, hogyan vezekelhetne gyermekkori tettéért. 
 
Joe Wright már a Büszkeség és balítélet rendezőjeként bizonyította, hogy a regényadaptáció igen jól megy neki, és most is hatásos vizuális és hangmegoldásokkal képes megőrizni valamit a regény komplex szövetéből, ugyanakkor önmagában is sikerült filmet hoz létre. Aki szereti a szép, de fájdalmas szerelmi történeteket, biztosan nem fog csalódni ebben a filmben. 
 
Odor Emília
2008.01.18
|
Atonement
angol romantikus filmdráma, 130 perc, 2007
1935 egy forró nyári napján egy kislány lát valamit, amiről csak hiszi, hogy érti. A tragikus félreértés szerelmeseket választ el egymástól, életeket tesz jóvátehetetlenül tönkre. Golden Globe-bal jutalmazott szépséges szerelmi dráma egy nagy sikerű angol regényből.
Rendező:

Joe Wright

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2008. január 24.
(13 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.