Szkafander és pillangó

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (33)
Egy tehetetlen, lebénult testbe zárt egészséges elme tapasztalatait és szenvedéseit élhetjük át e film segítségével. Nem könnyű, nem kellemes és csak néha vicces, mégis kár lenne kihagyni.
Jean-Dominique Bauby, a francia ELLE magazin egykori főszerkesztője 43 éves korában agyvérzést szenvedett. Az energikus, nagyvilági életet élő újságíró hirtelen egy szinte teljesen lebénult testbe zárva találta magát, miközben tudata ép maradt. Kizárólag bal szemének mozgatására volt képes - orvosai erre támaszkodva alakítottak ki számára egy kommunikációs módszert, hogy a külvilággal kapcsolatot tarthasson. És Bauby nem adta meg magát: a speciális kommunikációs technika és egy segítő közreműködésével könyvet írt szenvedéseiről és gondolatairól.
 
Julian Schnabel rendező pedig nagyon komolyan vette Bauby könyvének törekvését, hogy híven tudósítsa a tehetetlen testbe való bezártságot, ugyanakkor a képzelet szárnyalását. Schnabel számos, a filmképet szubjektívvé tévő megoldást használ annak érdekében, hogy valóban szinte zsigeri módon legyünk kénytelenek átélni a lebénult test csapdájában vergődő ember érzéki és érzelmi tapasztalatait. Gyakran egyetlen mozgó testrésze, a bal szemhéja mögül vele együtt figyeljük a karnyújtásnyira lévő, mégis oly távoli külvilágot, az arcához (arcunkhoz) közel hajoló orvosokat és barátokat. A beteg test gyötrelmes hétköznapjaiból és az ép elme elkalandozó vízióiból a rendező izgalmasan áradó képfolyamot szőtt, amiért nem érdemtelenül nyerte el tavaly Cannes-ban a legjobb rendezésért járó díjat.
Odor Emília
2008.01.23
|
Le Scaphandre et le papillon
francia filmdráma, 112 perc, 2007
Megrázó filmdráma az Elle magazin egykori főszerkesztőjéről, aki 43 éves korában szinte teljesen lebénult, mindössze bal szemének mozgatásával volt képes kommunikálni. A tehetetlen testbe zárt ember azonban könyvet írt szenvedéseiről és gondolatairól.
Rendező:

Julian Schnabel

Színész:

Mathieu Amalric
(Jean-Dominique Bauby)

Emmanuelle Seigner
(Céline)

Marie-Josée Croze
(Henriette Roi)

Max von Sydow
(Papinou)

Anne Consigny
(Claude)

Neils Arestrup
(Roussin)

Jean-Pierre Cassel
(Lucien atya)

Marina Hands
(Joséphine)

Fiorella Campanella
(Céleste)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. január 31.
(15 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
18:15
Bizonyítás
amerikai filmdráma, 2005
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:35
Sztárom a párom
angol romantikus vígjáték, 1999
18:35
Anyák napja
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Majd elválik
amerikai romantikus film, 1998
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.