Charlie Wilson háborúja

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (87)
A hidegháború vége felé a Szovjetunió által elnyomott Afganisztán szabadságharcosait titokban felfegyverző texasi kongresszusi képviselőről, Charlie Wilsonról a Nem félünk a farkastól, a Diploma előtt és a Közelebb rendezője forgatott politikai szatírát.
Mike Nichols korábban is készített már politika ihlette művet: az 1998-as, az amerikai elnökválasztások elé görbe tükröt tartó A nemzet színe-java című filmjének főhősébe nem lehetett nem belelátni Bill Clinton alakját. Az alkotó ha lehet, most még pikánsabb témához nyúlt, hiszen Wilson képviselő kétértelmű (hideg)háborús kalandjának ábrázolásával erőteljes párhuzamot von és határozott összefüggést teremt az akkori történések és a jelenkori iszlám terrorizmus között. 
 
A merész témaválasztáson kívül a Charlie Wilson háborújának igazi erősségét színészei jelentik. Az eddig főként jólelkű idiótákat és egyszerű kisembereket megformáló Tom Hanks nagyszerű az iszákos, szoknyapecér, ám agyafúrt képviselő szerepében. Aki pedig még nála is jobb, az a Wilson szövetségesét a harcban, egy dörzsölt CIA-ügynököt bámulatosan alakító Philip Seymour Hoffman. 
 
Mike Nichols alkotása akkor működik a legjobban, amikor (saját hőseivel is) csipkelődő, kétértelmű szatíra; amikor viszont maga is egyértelműen állást foglal (például a legvégén), az nem áll jól neki. Ezzel együtt a színészeknek és a remek forgatókönyvnek köszönhetően a Charlie Wilson háborúja a legszórakoztatóbb komoly film (vagy a legkomolyabb szórakoztató film), amit az utóbbi időben láthattunk. 
fürkész
2008.01.30
|
Charlie Wilson's War
amerikai szatíra, 105 perc, 2007
Charlie Wilson kongresszusi képviselő egy texasi milliomosnő és egy CIA-ügynök segítségével kiveri a Vörös Hadsereget Afganisztánból. Jutalomjáték mindenkinek, aki gyűlöli az olajlobbit.
Rendező:

Mike Nichols

Színész:

Tom Hanks
(Charlie Wilson)

Julia Roberts
(Joanne Herring)

Philip Seymour Hoffman
(Gust Avrakotos)

Amy Adams
(Bonnie Bach)

Daniel Eric Gold
(Donnelly)

Emily Blunt
(Jane Liddle)

Peter Gerety
(Larry Liddle)

Brian Markinson
(Paul Brown)

Bemutató: 2008. február 7.
(9 kép)


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Menyhárt Jenő és ikonikus zenekara régi és új dalokkal hangol az ünnepekre.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
23:10
Rendőrsztori 3
hongkongi akciófilm, 1992
23:20
Ártatlan gyilkosok
magyar játékfilm, 1973
23:20
Küldetése: Igazságosztó
amerikai akciófilm, 2016
23:30
A szellemlovas: A bosszú ereje
amerikai akciófilm, 2011
23:35
Fekete eső
amerikai thriller, 1989
Ma kerül ki a lelőhelyekre, ne feledjétek! A legjobb budapesti programokkal, keressétek és szeressétek! #PESTIESTLES játékuknk folytatódik, ha bárhol látod, fotózkodj vele, használd a #pestiestles hashtaget és mi belépőket adunk! #programajanlo #jatek #instajatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.