Ellenséges vágyak

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (41)
Aligha találhatnánk ki nyálcsorgatóbb műfaji besorolást az erotikus kémtörténetnél, ám Ang Lee mester sanghaji spionmeséje ízigvérig művészfilm, és mint ilyen, inkább a szépségre és az érzelmekre koncentrál, mint a test kalandjaira.
A japánok által megszállt és elnyomott Kínában járunk a negyvenes évek elején, ahol lelkes, de roppant naiv diákok úgy döntenek, hogy a hazafias színdarabok eljátszása után megpróbálkoznak az igazi ellenállással. Célpontként a megszállókat kiszolgáló befolyásos üzletembert, Mr. Yee-t (a távol-keleti film egyik legnagyobb ikonja, Tony Leung) választják, a csali pedig a társulat üdvöskéje, az ártatlan arcú Wang (a klasszikus szépségű Tang Wei) lesz. A hevenyészett terv elsőre rosszul sül el, és a lány csak évek múlva találkozik újra leendő áldozatával. Csakhogy a férfi időközben a kémelhárítás feje lett, a játék így halálosan veszélyessé válik, Wang pedig szép lassan elveszíti a talajt a lába alól, és egyre inkább kiszemelt áldozata hatása alá kerül. 
 
Kémregényhez képest meglehetősen kevés kémkedést, még kevesebb akciót, meghökkentően sok mahjong játékot, és az erotikus thriller besorolással ellentétben viszonylag kevés ágyjelenetet láthatunk. Csakhogy mindez hosszú és alapos előkészítés után kerül a szemünk elé, így ebben a pár percben minden robban. Néhány jelenet olyannyira intenzívre sikerült, hogy lassan elterjedt az is, hogy Ang Lee (Tigris és Sárkány, Túl a barátságon) rávette színészeit, hogy mindent élesben csináljanak - persze a gyilkosságokat leszámítva. 
 
Vízer
2008.02.27
|
Lust, Caution
amerikai-hongkongi-kínai-tajvani thriller, 157 perc, 2007
Páratlanul szép kémdráma a japánok által megszállt Sanghajból, ahol veszélyes játszma zajlik lelkes, de naiv ellenállók és a cinikus elnyomók közt, és ahol halálos az ölelés.
Rendező:

Ang Lee

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. február 28.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.