Mennyei prófécia

est.hu:
5/10
|
olvasói
7/10 (16)
Világszerte rengeteg rajongója van James Redfield ezoterikus regényének, A mennyei próféciának, hiszen sokan menekülnek a spiritualitásba a hétköznapok gondjai elől. Nem véletlen hát, hogy a sikeren felbuzdulva filmet is forgattak a könyvből, ami, lássuk be, elég paradoxul hangzik. Az ezotéria ugyanis megfoghatatlan dolog, inkább érzés és tudat, semmint látvány, ebből kifolyólag filmen sem igazán ábrázolható.
A regény egyébként James Redfield felismeréseit mutatja be szép sorjában, amelyeket a könnyebb érthetőség kedvéért egy kalandos történetbe ágyazott a szerző. Mert hiszen egyszerűbb ilyen formában elmagyarázni azt például, hogy minden, ami létezik, egy szent energiamező, amit némi koncentrálással magunk is fénylő formákként érzékelhetünk és merítkezhetünk belőle, mintha csak úgy felsorolná az író a kilenc felismerést.
 
Redfield tehát teremtett egy főhőst, John Woodsont, aki csak sodródik az életben, amíg a véletlen úgy nem hozza, hogy Peruba repül. Később persze kiderül, hogy nincsenek véletlenek, hisz az író egyik felismerése pont ez, hogy mindennek és mindenkinek jelentősége van az életben. Főhősünknek tehát meg kell tanulnia felismernie a találkozások értelmét, értenie kell, hogy az emberek, akikkel összehozza őt a sors, valójában fontos üzeneteket adhatnak át neki, csak meg kell fejtenie, hogy mik is ezek. Ezért hát a könyv és a film is találkozások hosszú sora, melyek mindegyike egy-egy üzenet Woodsonnak. Ez a filmet meglehetősen kuszává teszi, és azok, aki nem olvasták a regény, nem biztos, hogy értik, miről van szó. 
 
A történet szerint e kilenc felismerést – később kiderül, valójában tíz felismerés van - tartalmazó ókori tekercs világméretű változásokat idézhet elő, de megszerzésük és megértésük nem egyszerű, s csak néhányaknak adatik meg a szerencse, hogy megismerjék e tudást. Ennek egyik oka, hogy a perui kormány nem fogadja el a titkos tekercseken olvasható ősi tanokat, olyannyira nem, hogy üldöznek mindenkit, aki csak olvasta vagy birtokolja a szövegeket, de az egyházban is vitát váltanak ki ezek a nézetek, úgyhogy a papok közt sem mindenki megbízható. Főhősünknek tehát folyamatosan menekülnie kell, de a végére azért így is megszerzi az összes tekercset és velük a tudást, mivel mindig akad egy olyan ember is, aki segíti őt az értelmezésben. Természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat a történetből, jellemfejlődést viszont nem igazán látunk a filmben, pedig a könyv pont erről szól, egy spirituális utazást ír le, melynek végén a főszereplő megtalálja a helyét a világban. Ha mi is ezt szeretnénk, inkább a könyvet olvassuk el, a filmet pedig hagyjuk ezutánra.

b.e.
2008.03.07
|
The Celestine Prophecy
amerikai kalandfilm, 93 perc, 2006
Színész:

Jürgen Prochnow
(Jensen)

Hector Elizondo
(Sebastian kardinális)

Thomas Kretschmann
(Wil)

Matthew Settle
(John Woodson)

Sarah Wayne Callies
(Marjorie)

Annabeth Gish
(Julia)

Joaquim de Almeida
(Sanchez atya)

John Aylward
(Dobson)

Obba Babatundé
(Miguel)

(6 kép)


Filmek a TV-ben
21:50
V.C. Andrews: Virágszirmok a szélben
amerikai játékfilm, 2014
22:00
Hegylakó 4: A játszma vége
amerikai akciófilm, 2000
22:15
Hamu
kínai krimi, 2017
22:25
Az élet ízei
amerikai romantikus film, 2014 (ism.)
22:40
Halloween 2.
amerikai horror, 2009
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
21:40
Gumball csodálatos világa
2011, II. évad, 232. rész: A kincs
21:40
A csobbanás ára / Tisztázzunk valamit
Clean évad, 1. rész: 108
21:41
Pat a kutya
2017, I. évad, 73. rész: Vas-Pat
21:47
Bori
I. évad, 14. rész
21:55
Végre otthon - Tip és Oh kalandjai
I. évad, 7. rész: Föld alatti búvhely
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.