Hajnali mentőakció

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (10)
Újabb film a vietnami háborúról - ezúttal a veterán német rendezőtől, Werner Herzogtól.
A Hajnali mentőakció azonban nem szokványos vietnami háborús film, hiszen legnagyobbrészt egy laoszi hadifogolytáborban játszódik. Ide kerül öt sorstársa mellé Dieter Dengler amerikai repülőhadnagy, miután gépét lelövik. Herzog mindig is szerette a szélsőséges határhelyzetben lévő vagy abba kerülő figurákról szóló történeteket (Fitzcarraldo, Cobra Verde, Aguirre, Medvebarát stb.), ez is egy újabb a sorban. 
 
A fogolytábor lakói mind az őrültség különböző stádiumában vannak, a hely tehát leginkább egy dzsungelmélyi elmegyógyintézetre emlékeztet. Mégis lenyűgöző figyelni a foglyok - élükön Dieterrel - leleményességét és a színészi alakításokat (főleg az egyébként komikusként ismert Steve Zahn nyűgöz le, Christian Bale pedig szokás szerint remek). A főhős hihetetlen lazasága ugyan a hamarosan bemutatásra kerülő Trópusi vihar című háborúsfilm (forgatás)-paródiát idézi, de ez mit sem változtat azon, hogy Herzog műve egy kalandfilm izgalmával állít emléket az ember küzdeni tudásának és élni akarásának. 
 
 
Kiadás: Magyar sztereó, angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. Extra sajnos semmi, még egy árva előzetes sem, pedig Herzog ennél többet érdemelne. 

Rescue Dawn, 2006, 121 perc, Fórum Home Entartainment (16)
fürkész
2008.09.01
|
Rescue Dawn
amerikai filmdráma, 120 perc, 2006
A vietnámi háború alatt egy amerikai pilóta gépét már az első bevetésén lelővik, csakhogy Laosz felett, amelyet az USA hivatalosan soha nem támadott meg, így a hadifogoly csak a szökésben reménykedhet. Werner Herzog egy korábbi dokumentumfilmjében már feldolgozott igaz történetet visz vászonra Christian Bale főszerelésével.
Rendező:

Werner Herzog

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(17 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.