Margó királyné

olvasói
(0)
1572, Franciaország. A katolikus-protestáns vallásháború csúcspontján kerül sor a király, IX. Károly húga, a katolikus Valois Margit és a protestáns Navarrai Henrik esküvőjére. Senki sem akarja ezt a házasságot, csak a színlelt béke miatt van szükség a frigyre. Margit-Margó könnyedén váltja szeretőit, s közben testvéreihez is különös kapcsolat fűzi. Navarrai Henrik paraszti sorból került a királyi udvarba: megvetik és kiközösítik, felesége az első éjjelt nem is vele tölti.
A háttérből az anya, Medici Katalin mozgatja a szálakat, IX. Károly helyett másik fiát szeretné hatalomra juttatni. A vészterhes esküvő után pár nappal azonban elszabadul a pokol, a gyűlölködő anya és a katolikus gárdák pogromot provokálnak: Szent Bertalan éjjelén Párizsban sokezer protestánst mészárolnak le. Margó ekkor szembefordul családjával, az üldözöttek oldalára áll - nemcsak férjét védi, hanem egy ismeretlen, protestáns férfit is, akivel egy vad, éjszakai szeretkezés hozta össze... 
 
Féktelen, véres és erőszakos történet ez, belterjes intrikák, cselszövések és árulások elképesztő szövedéke. A színházi rendezőként is kiváló Patrice Chéreau (Intimitás) hipernaturális és teátrális filmet rendezett Alexandre Dumas regényéből. A Margó királyné nem szabvány történelmi tabló, hanem mellbevágóan erős és érzéki dráma - történelmi kulisszák között. Finomítás és stilizáció helyett brutálisan nyers jelenetekre épül a film: vérben és izzadságban tocsogunk, IX. Károly szó szerint vért izzad, naturális öldöklések és szeretkezések diktálják a tempót, nincs egy perc nyugalom, lihegések, zihálások és nyögések adják az alapzajt - de azért a kulcspontokon Goran Bregovic zenéje görgeti tovább az érzelmeket. A felfokozottan érzéki stílus parázs színészi alakításokra épül: Isabelle Adjani tüzes tekintetű Margója, Daniel Auteuil feszengő Navarrai Henrikje és Virna Lisi sziszegő Medici Katalinja mellett leginkább a nemrég Tulipános Fanfanként hódító Vincent Perezt érdemes kiemelni. 
 
A Margó királyné a túlzásig nyers, véres és érzéki film, két és fél óra intrika, csábítás és dráma - zavarbaejtően tömény kaland, de egy nagy levegővétel után érdemes rá beülni...
gorcsev
2003.08.27
|
La Reine Margot
francia-német-olasz történelmi dráma, 139 perc, 1994
1572, Franciaország - tombol a katolikus–protestáns vallásháború. Szenvedélyes és véres történet a Szent Bertalan-éjről és a király húgáról, Margóról, aki szembefordulva családjával, az üldözöttek mellé áll.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.