Isten megbocsát, én nem!

olvasói
9/10 (20)
Bud Spencer és Terence Hill első közös filmje: egy koszos szépfiú és egy nagy darab szakállas egy láda aranyat hajszol, meg a banditát, aki meglovasította.


Elárulom, az RTL Bud Spencer-Terence Hill DVD-sorozatát bemutató írásunk máig a legolvasottabb cikk rovatunkban. Azok persze a népszerű pofozkodós filmjeik voltak, ez az első darab viszont éppen attól érdekes, mennyiben különbözik tőlük.

Például nem kifejezetten vicces. (Ezért külön érdekes, hogy Németországban a nyolcvanas években csináltak egy vígjátéki verziót új szinkronnal és sok jelenet kivágásával, amit aztán DVD-n is kiadtak.) Szokták őket ugyan máskor is sarokba szorítani, de itt igazi kemény soruk van, Hillt kútba dobják és ott hagyják fuldokolni, Spencert pedig tűzes vassal kínozzák. No igen, ez még igazi spagetti western, a műfaj fénykorából, 1967-ből, amikor még az erőszak nyers ábrázolását nem nyomta el a későbbiekben jellemző parodisztikus hangvétel.

Terence Hill a német Karl May-adaptációkban hozott szőke szépfiú után - elsősorban a Franco Neróhoz való hasonlósága miatt - rövid ideig Django-utánzatként működött saját hazájában (pl. Preparati la bara!/Django, Get a Coffin Ready!), és ezt figurát alakítja itt is. Ebből a coolságból később is megtartott valamennyit, de azért majd a jópofaság fog győzni. Bud Spencer már morgolódik itt is, de jellegzetes, begyakorlott gesztusaira még várni kell. Igazából az egyetlen, ami a későbbi kapcsolatukból megjelenik, az ahogy Hill szivatja Spencert, és ahogy végül minden átverés után kitartanak egymás mellett.

Giuseppe Colizzi író-rendező mind a cselekményvezetésben, mint a képkomponálásban erősen koppintja Sergio Leonét, különösen A jó, a rossz és a csúfot: három fickó (kettő egy ellen felállásban) egy elrejtett kincs nyomában; szuperközeliek kezekről, szemekről; tobzódás borostás, mocskos fizimiskákban... Csak éppen a ritmus nincs sehol, a dialógusok meg hitványak. Ezzel együtt is ez a Hill-Spencer-Colizzi korai három westernje közül a legjobb, az Eli Wallach közreműködésével a következő évben készített A pirinyó, a behemót és a jófiú, majd a Woody Stode-dal és Lionel Standerrel dúsított Akik csizmában halnak meg/Csizmadombi fenegyerek jóval gyengébbek, de már erősebb bennük a komikus vonulat, ami majd az 1970-es Az ördög jobb és bal öklével robbantják a duót az európai szupersztárok sorába.

A film érdekessége még, hogy a főgonosz szerepében Frank Wolff virtuózkodik a véres kegyetlenség és a bohóckodás végletei között, akit a Volt egyszer egy Vadnyugat McBainjeként mindenki ismeri, de komikus tehetségét itt inkább van alakalma csillogtatni. ***

Kiadás:
A német kiadás borítóképe így monokrómban sem tűnik kevésbé gagyi, összeeszkábált grafikának, és tévesen modern ruhákban ábrázolja a duót. Az RTL Klub szinkronja még elmegy, a képminőség is még épp élvezhető, az viszont, hogy a 2,35:1 arányú képet 1,85-ösre szabták át, egyszerűen botrány: Bud Spencernek például több párbeszédes jelenetben nem látszik a feje. Az extrák egy német feliratos, az előzetesek iránt támasztott legalacsonyabb igényeknek sem megfelelő előzetes. *

Dio perdona, io no! (12)
1967 olasz western Hossz: 109 perc
Forgalmazó: Best Hollywood
Rendező: Giuseppe Colizzi
Szereplők: Terence Hill, Bud Spencer, Frank Wolff, Jose Manuel Martín
Kép: 16:9/1,85:1, színes
Hang: magyar, angol sztereó
Felirat: nincs
nelson
2006.01.31
|
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.