A 13-as rendőrőrs

olvasói
9/10 (1)
Az üldözés olyan szituáció a filmekben, amely minden másnál hatásosabban kényszeríti ki a nézői azonosulást, de mindjárt mögötte a sorban ott a helye az ostromnak is. Nem véletlen, hogy a rémálmok visszatérő szituációi ezek: nyakunkon a veszély, ami elől megpróbálunk elmenekülni, vagy éppen nem tudunk elmenekülni, mert be vagyunk zárva, körül vagyunk kerítve, külső segítségre nem számíthatunk. Aztán egy törött ablak, egy libbenő függöny és az ellenség már bent is van valahol. Brrr!


Mintegy válaszul a francia sikerfilmek hollywoodi újramegfilmesítésére, ezúttal franciák kezdeményezték egy amerikai akcióklasszikus remake-jét - megtévesztő módon amerikai sztárokkal, amerikai helyszínen forgatva. A dolog pikantériáját fokozza, hogy John Carpenter 1976-os A 13-as rendőrőrs ostroma című, alacsony költségvetésű filmecskéjében a Rio Bravo című John Wayne-westernt modernizálta, és közben az európai Volt egyszer egy Vadnyugatból is idézett.

A cselekmény lényegi része itt is egy bezárásra ítélt rendőrőrsön játszódik, amelynek világtól való elzártságát fokozza a hóesés és az időpont: szilveszter éjszakája. Az állig felfegyverzett terroristabanda helyett itt állig felfegyverzett, korrupt zsaruk készülnek kifüstölni a bentrekedt maroknyi társaságot, ahol viszont ugyanolyan vadnyugati modorban épülnek a kölcsönös bizalom hídjai rendőrök és törvényenkívüliek között. Míg Carpenter a félelem atmoszféráját teremtette meg igen hatásosan az értelmetlen és elvakult erőszak fenyegetésével teli, vihar előtti csend képsoraival, addig a Nincs alkut is jegyző James DeMonaco forgatókönyve a karakterek motivációira szánja jóval párbeszédesebb jeleneteit.

Jean-Francois Richet rendező egy behavazott iparnegyed képeivel (a fülledt Los Angeles helyett is a rideg Detroitban vagyunk) még kellemes hangulatot is teremt, ellenpontozva a féktelen vérontást. A cselekmény fordulatosabb, mint az eredetiben - többször is kiderül, hogy a felállás más, mint addig hittük -, és lövöldözős akciófilmként a produkció nem is okoz csalódást, a fordulatok azonban meglehetősen sablonosak, így a meglepetés is rövidebb, és fontos is, hogy gyorsan következzék az újabb fordulat.

A lerágott csont szituációkon viszont remek színészek rágódnak el, ami sokat hozzáad a darab élvezeti értékéhez. Ethan Hawke és Laurence Fishbourne központi zsaru-gengszter párosa mellett különösen John Leguizamo (Carlito útja, Moulin Rouge!) rizsázó narkósát és a rég látott Brian Dennehy (Trükkös halál, Rambo - Első vér) vén zsaruját érdemes figyelni.

Az extrák közül egy csokorra való kisfilm kifejezetten a zsarumagazinok rajongóinak szól fegyverekről, csapatmunkáról, másik részük a szokásos werkanyag - itt a díszlet bemutatásának szentelt kisfilm a legérdekesebb. A három alkotóval felvett audiokommentár mérsékelten érdekes, és nem is feliratozták még angolul sem, a (joggal) kihagyott jelenetek rendezői kommentárjához viszont választhatunk angol feliratot, amely Jean-Francois penetráns francia akcentusa miatt igen hasznos.

Assault on Precinct 13, 2005 * Színes, francia-amerikai akciófilm, 109 perc * (16) * Rendező: Jean-Francois Richet * Szereplők: Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Maria Bello, Gabriel Byrne * Hang: magyar, angol, cseh DD 5.1, román surround * Felirat: magyar + 3 nyelv * Extrák: audiokommentár a rendezővel, a producerrel és az íróval, kihagyott jelenetek kommentárral, werkfilmek * Forgalmazza az SPI
-NZ-
2005.12.22
|
Assault on Precinct 13
amerikai-francia akciófilm, 98 perc, 2005
Színész:

Ethan Hawke
(Jake Roenick)

Gabriel Byrne
(Marcus Duvall)

Laurence Fishburne
(Marion Bishop)

Brian Dennehy
(Jasper O'Shea)

Maria Bello
(Dr. Alex Sabian)

Drea de Matteo
(Iris Ferry)

John Leguizamo
(Beck)

Currie Graham
(Mike Kahane)

Kim Coates
(Rosen)

(11 kép)


Film premierek

Jetikölyök

amerikai-kínai animációs film, 92 perc, 2019

Lázadók

francia vígjáték, 87 perc, 2019

Halálod appja

amerikai horror, 90 perc, 2019

Az angyal

argentin-spanyol krimi, 118 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:15
Tranzit
német film, 2018
18:30
Államérdek
amerikai akciófilm, 1997
18:45
Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője
amerikai-német-japán-angol akció-kalandfilm, 2003
18:55
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:55
Kegyetlen játékok
amerikai dráma, 1999
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.