Elégia

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (18)
A szívhez szóló, megrendítő, de felesleges pátosztól és érzelgősségtől mentes filmjeiről ismert Isabel Coixet (Az élet nélkülem, A szavak titkos élete) ezúttal a hazánkban is népszerű neves amerikai író, Philip Roth A haldokló állat című regénye alapján dolgozott.
Roger Michell tavaly bemutatott Vénuszához hasonlóan az Elégia is egy idősödő férfi és egy fiatal lány szerelmét jeleníti meg, de itt azért nem olyan drasztikus a helyzet, hiszen az 55-60 körüli közismert kritikust, egyetemi tanárt, David Kepesht Ben Kingsley játssza - és egyáltalán nem kell hozzá apakomplexus, hogy elképzeljük, szuggesztív tekintetébe bele lehet szeretni -, partnernője pedig a 30 évvel idősebb professzorával viszonyt kezdő diáklány, Consuela szerepében Penélope Cruz. A hangsúlyok is eltolódnak: kezdetben csakugyan a két ember közti hatalmasnak tűnő korkülönbség áll a középpontban, ám a konfliktus magja később a férfi bizonytalansága és gyávasága lesz...
 
Főhősünk is a világéletében önző, hedonista életet élő, művelt, kifinomult Kepesh - rajta keresztül látjuk a lányt és azt, hogy éli meg a férfi a váratlan, ajándékba kapott szerelmet. Az Elégia ugyan nem kamaradarab, de jóformán csak párjelenetek vannak benne (David és Consuela, David és fia, David és régi szeretője, David és barátja), méghozzá olyan intenzív és átélt színészi jelenléttel fűszerezve, amit igazán üdítő figyelni. Coixet műve gyönyörű erotikus jeleneteivel, kulturális utalásaival és szinte tapintható atmoszférájával együtt minden ízében ízléses darab. 
 
fürkész
2008.10.29
|
Elegy
amerikai filmdráma, 108 perc, 2008
Egy idősödő egyetemi professzor viharos szerelmi viszonya szokatlanul dögös tanítványával. Penélope Cruz eddigi legmerészebb szexjelenete!
Rendező:

Isabel Coixet

Színész:

Ben Kingsley
(David Kepesh)

Penélope Cruz
(Consuela Castillo)

Dennis Hopper
(George O'Hearn)

Patricia Clarkson
(Carolyn)

Peter Sarsgaard
(Kenny Kepesh)

Deborah Harry
(Amy O'Hearn)

Sonja Bennett
(Beth)

Chelah Horsdal
(Susan Reese)

Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2008. október 30.
(7 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
22:35
Nyughatatlan özvegyek
angol thriller, 2018
22:45
Horrorra akadva 3.
amerikai vígjáték, 2003
23:00
11:14
amerikai thriller, 2003
23:00
Alice Tükörországban
amerikai kalandfilm, 2016
23:00
Sodródás
amerikai kalandfilm, 2018
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.