Isten hozott az isten háta mögött

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (53)
A főként színészként ismert Dany Boon (Van barátod?, Topmodell a barátnőm) az Isten hozott az Isten háta mögött-tel az eddigi legsikeresebb francia vígjátékot rendezte meg: 20 millióan látták az országban, és anyagilag is nagyot kaszált.
A postánál középvezetőként dolgozó délfrancia Philippe bármit megtenne, hogy családjával (feleség, gyerek) következő állomáshelyként a Riviérára helyezzék. Mivel sajnos egy kicsit túllő a célon, büntetésként még a kirúgásnál is rosszabb történik vele: a távoli Északra vezénylik, a Bergues nevezetű városkába. A film és a minden bizonnyal a való életből vett klisék alapján Észak-Franciaország valamiféle misztikus és félelmetes helynek tűnik, ahol a lakosok érthetetlen nyelvjárást beszélnek, primitívek, és olyan hideg van, hogy leesik az ember lábujja. 
 
Ám ahogy az lenni szokott, a helyszínre érkezve Philippe számára kiderül, hogy az előítéletekből egy szó sem igaz, és a férfi egyre jobban érzi magát a sötömieknek nevezett helyiek között. Csakhogy felesége továbbra is abban a hiszemben él, hogy férje borzasztóan szenved, és mikor együttérzése jeléül utánamegy, muszáj valahogy fenntartani a látszatot (ezek egyébként a film legjobb pillanatai). 
 
Sajnos az Isten hozott az Isten háta mögöttben a legfőbb poénforrást, a vicces sötömi dialektust szinte lehetetlen magyarul visszaadni (főleg feliratban), így szinte száz százalék, hogy mi nem fogjuk annyira élvezni a filmet, mint tették azt saját hazájában. Emiatt ami a franciáknál fergeteges, nálunk csak egy erős közepes. 
fürkész
2009.04.22
|
Bienvenue chez les Ch`tis
francia vígjáték, 106 perc, 2008
Pokolnak induló kisvárosi idill Észak-Franciaországban, ahol az emberek a szinte érthetetlen Ch'ti dialektust beszélik.
Rendező:

Dany Boon

Színész:

Dany Boon
(Antoine Bailleul)

Kad Merad
(Philippe Abrams)

Zoé Félix
(Julie Abrams)

Lorenzo Ausilia-Foret
(Raphaël Abrams)

Anne Marivin
(Annabelle Deconninck)

Philippe Duquesne
(Fabrice Canoli)

Michel Galabru
(Julie nagyapja)

Stéphane Freiss
(Jean Sabrier)

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2009. április 30.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.