A kis szemtanú

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (16)
Az átlagos thrillerek bizonyos típusai nem igazán szólnak többről, mint hogy egy rejtélyesnek tűnő bűntényt nagy nehezen, némi izgalmak közepette megfejtenek – miközben széparcú nyomozónk esetleg még valami románcba is belekeveredik.
A kis szemtanú viszont simán meghaladja a megszokott közepes színvonalat és stílusi beskatulyázást: egy remekül felépített, precíz alkotásról van szó, melynek egyik legnagyobb erőssége, hogy a műfaji sokszínűség és alaposság mellett még egy alig ismert közösség életébe is betekinthetünk – mindezt a hitelesség jegyében.
 
Történetünkben az ámis gyülekezet két tagja, Rachel és gyermeke nagyvárosi rokonlátogatásra indulnak, a puritán életmódhoz szokott kisfiú azonban csak rövid ideig csodálhatja a philadelphiai nyüzsgést és az őt körülvevő megannyi szokatlan élményt, a mosdóban ugyanis szemtanúja lesz egy civil ruhás zsaru meggyilkolásának. A nyomozást végző John Book (Harrison Ford) rájön, hogy korrupt kollégái között kell keresni az elkövetőket, akik érthető módon már őt akarják eltenni láb alól, így kerül az ámis közösség védelmébe a jóképű detektív. A nyomozó előtt fokozatosan tárul fel e szokatlan – a külvilágtól teljesen elkülönült, modern technikai eszközöket egyáltalán nem használó – vallási csoport zárt és különös világa. 
 
Peter Weir rendező rendkívül finom megoldásokkal és részletgazdag ábrázolással vezet be minket az ámisok mindennapjaiba és a megszokott várositól teljesen különböző kultúrájába, valamint két különböző gyökerű ember gyönyörű vonzalmába. A film végig fennmaradó és egységes hangulata a kiváló képi szerkesztésnek, a remek zenének és a jól megírt dialógusoknak is köszönhető, nem véletlen, hogy A kis szemtanú a forgatókönyvért és a vágásért is Oscar-díjat kapott.

2008.12.29
|
Witness
amerikai filmdráma, 107 perc, 1985
Rendező:

Peter Weir

Színész:

Kelly Mcgillis
(Rachel)

Harrison Ford
(John Book)

Josef Sommer
(Schaeffer)

Lukas Haas
(Samuel)

Jan Rubes
(Eli Lapp)

Alexander Godunov
(Daniel Hochleitner)

Danny Glover
(McFee)

Patti LuPone
(Elaine)

Viggo Mortensen
(Moses Hochleitner)

(8 kép)


Filmek a TV-ben
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:55
Ma-ma-mackók: Björn és Bucky
orosz animációs filmsorozat, Az eltűnt süti, 2015
06:55
Bűbájtábor
2018, 29. rész: Pizsamaparti
06:55
A Happó család
2016, 214. rész: Klónok
07:00
Grizzy és a lemmingek
2016, 13. rész: Viszketés
07:05
Bűbájtábor
2018, 10. rész: Az első nap
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.