A kárhozat útja

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (22)
A film igazi meglepetése, hogy Sam Mendes, az Oscar-esővel jutalmazott Amerikai szépség rendezője készítette - aki azóta tősgyökeres angol színpadi rendező létére készített már iraki háborús eposzt is, a Bőrnyakúakat.
Mendes új munkájának ideje és kora Amerika 1931-ben, a gazdasági világválság idején, a szesztilalom tetőpontján - a gengszterek paradicsoma. Az első ránézésre tiszteletreméltó állampolgárnak látszó Michael Sullivan ír gengszterek bérgyilkosa, ráadásul szinte fogadott fia a Főnöknek, Mr. Rooneynak, amit rossz szemmel néz annak vér szerinti fia, Connor. Így történik, hogy amikor hősünk nagyobbik fia, a kíváncsi Michael Jr. véletlenül tanúja lesz apja egyik - mondjuk így - munkájának, a féltékeny Connor megragadja az alkalmat, és lecsap a Sullivan családra. Csak a két Michael éli túl a vérengzést, akik menekülni kényszerülnek, nyakukban pedig ott az egész maffia. A Kárhozat útja nagyon sok síkon működik és mindegyiken nagyon jól.
 
Egyrészt egy jól megírt sztorival van dolgunk, fantasztikus fordulatokkal, élethű szereplőkkel, reális motivációkkal. Mindennek alapjául Max Allan Collins képes regénye szolgált, ami viszont a hazájában kultikusnak számító Lone Wolf & Cub japán képregényfüzetből merített ihletet. A történet világos, lineáris történetvezetésű, a rendező nem időzik sehol fölöslegesen, könyörtelenül halad előre, minden részletre ügyelve, mégis egy gögörg tragédia sorsszerűségével. Tom Hanksről - bár néha kételkedtünk benne - már egy ideje tudjuk, hogy nemzedékének egyik legjobb amerikai színésze, Paul Newman pedig egy klasszikus, ugyebár, ám a legjobbak mégiscsak a britek, ahogy ez már lenni szokott. Daniel Craig egyszerre hátborzongató és mégis magával ragadó, mint az eltévelyedett fiú, Jude Law pedig egy epizódszerepből kerekített egy, Hankséhez és Paul Newmanéhez méltó karaktert.
 
Forrás: Est.Tv Magazin
2008.08.15
|
Road to Perdition
amerikai gengszterfilm, 119 perc, 2002
Egy szerető családapa dobtáras géppisztollyal és egy túlságosan kíváncsi kisfiú, no meg egy hosszú, véres út... Az Amerikai szépség rendezőjének filmje!
Rendező:

Sam Mendes

(3 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.