Üres város

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (6)
A leginkább a színészi alakításokra építő Üres város című filmdráma azt ábrázolja, hogyan tudja (pontosabban nem tudja) feldolgozni 2001. szeptember 11. tragédiáját évekkel a történések után egy olyan férfi, akinek felesége és három kislánya rajta ült az egyik eltérített gépen.
A szóban forgó férfit pedig nem más alakítja, mint Adam Sandler. Az Üres város tehát olyan lehetőség a számára, mint amilyen Jim Carrey-nek volt a Truman Show vagy Will Ferrellnek a Felforgatókönyv: megmutathatja, hogy nem bohóc, hanem színész. Sandler ki is használja a lehetőséget és remekül játszik, csak sajnos a mű közel sem szól olyan nagyot (legalábbis nálunk), mint a két említett darab. Hiába jó a film, története túl hétköznapi és túl helyi érdekű ahhoz, hogy New Yorkon és az Egyesült Államokon kívül máshol is elemi erővel hasson. 
 
Adam Sandler – ezek szerint mégiscsak létező – tehetségét ráadásul egy másik színésszel párban bontakoztathatja ki, a már sokszor bizonyított Don Cheadle-lel, aki a sérült Charlie volt egyetemi szobatársát alakítja. A fogorvos Alan élete látszólag rendben van, és boldogan él családjával, de lassanként kiderül, őt is számos dolog nyomasztja. A két férfi egy véletlennek köszönhetően sok-sok évvel az egyetem után újból egymásra talál, és segítenek egymásnak megnyílni és valamivel normálisabbá válni. 
 
Mindez (a pár két, másféleképpen sérült tagja, egyikük infantilizmusa, a háttérben a város hangsúlyos szerepe, a férfiakat kiegészítő és segítő nők jelenléte stb.) kissé A Halászkirály legendájára emlékeztet, csak minden, ami abban szürreális és fantasztikus volt, az ebben szürke és hétköznapi. Charlie magára találása nem lesz olyan bombasztikus, mint Parryé volt – sőt még az sem biztos, hogy egyáltalán megtörténik... 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar, angol és még sokféle felirat. A DVD-ajánlókon kívül három eredeti nyelvű extra van a korongon: egy rövid werkjelenet, amiben Adam Sandler és Don Cheadle improvizálnak gitárra és énekhangra, egy, a film képkockáiból összevágott és a film zenéjével aláfestett fotómontázs és egy negyed órás Így készült..., amit a rendező-forgatókönyvíró-szereplő Mike Binder beszél végig, senki más nem szól hozzá. 
 
Reign Over Me, 2007 * 119 perc * Fórum Home Entertainment * (12) 
fürkész
2007.11.18
|
(8 kép)


Film premierek

A 64-es betegnapló

dán-német krimi, 119 perc, 2018

A csempész

amerikai krimi, 116 perc, 2018

Bolti tolvajok

japán filmdráma, 121 perc, 2018

Egy kutya hazatér

amerikai családi film, 96 perc, 2019

Tranzit

francia-német filmdráma, 101 perc, 2018

Ralph lezúzza a netet

amerikai animációs film, 112 perc, 2018
Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Filmek a TV-ben
18:10
Lesz ez még jobb
német dráma, 2015
18:35
A tél hercege
amerikai romantikus film, 2017
18:50
Agglegények
amerikai vígjáték, 2017
18:55
Kontroll nélkül
angol akcióthriller, 2014
18:55
A Bourne-csapda
amerikai thriller, 2004
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.