A jó német

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (7)
Steven Soderbergh több munkája is hűen tükrözi a rendező erőteljes vonzalmát a filmmúlthoz - lásd a Solaris remake-jét -, ám a Jó némettel mindenre rátesz jó pár lapáttal: a film ugyanis nemcsak fekete-fehér, hanem teljes mértékben korabeli technikával készült.
A negyvenes éveket idézi a színészek alakítása, a világítás, a hangosítás, sőt, műhelytitokként még azt is elárulhatjuk, hogy Soderbergh korabeli kamerákat és optikákat használt, hogy minden korhűen klappoljon. Ehhez képest furcsa, hogy a történet alapjául szolgáló, Joseph Kanon jegyzete kémregény „csak” 2003-as - noha a leleplezésre váró háborús bűnök, és az ostrom utáni nagyváros csatornáiban üldözött hosszú árnyak erősen emlékeztetnek Orson Welles klasszikusára, A harmadik emberre. Itt is közvetlenül a háború vége után járunk: egy amerikai katonai újságíró érkezik Berlinbe, napokkal a potsdami konferencia előtt. Háború előtti szeretőjét keresi, akit meg is talál gyanús véletlenek és minden hájjal megkent fiatal sofőrje révén, ám mindhárman sötét konspirációba keverednek.
 
Függetlenül attól, hogy az igazság felderítése vagy önös érdekek mozgatják őket, szemben találják magukat a különféle katonai zónák erőivel, és a romok alatt rejtőző bűnöket felszínre hozva halálos veszélybe kerülnek. Ám akárcsak Soderbergh olyan munkáinál, mint az Ocean’s 11 és társai, a tartalom és a forma - pontosabban a stílus - itt is fej fej mellett halad, és a ruhák, autók és gesztusok legalább olyan fontosak, mint a néhol kissé túlbonyolított történet. És akkor még nem is beszéltünk George Clooney, Tobey Maguire és Cate Blanchett hármasáról - ők aztán tényleg a végletekig kiélvezik a sokszor a modorosság hátárát súroló kosztümös film által nyújtott összes lehetőséget. És ha nekik jó, akkor nekünk is jó.
2008.11.21
|
The Good German
amerikai filmdráma, 103 perc, 2006
Színész:

Cate Blanchett
(Lena Brandt)

George Clooney
(Jake Geismer)

Tobey Maguire
(Tully)

Beau Bridges
(Muller ezredes)

Jack Thompson
(Breimer)

Robin Weigert
(Hannelore)

Christian Oliver
(Emil Brandt)

Dave Power
(Schaeffer hadnagy)

Tony Curran
(Danny)

(9 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Az utolsó szamuráj
amerikai-japán-új-zélandi történelmi dráma, 2003
18:10
Lopott szavak
amerikai romantikus dráma, 2012
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:20
V mint vérbosszú
amerikai-német politikai thriller, 2005
18:35
2 órára Párizstól
francia vígjáték, 2018
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
15:20
Csak lazán Scooby-Doo!
2015, II. évad, 34. rész: Kaniaku átka
15:25
Tini titánok, harcra fel!
2013, III. évad, 1142. rész: Kincsvadászat
15:25
Inui
I. évad, 28. rész
15:30
Hová tűnt Vili?
I. évad, 7. rész
15:30
Miss Spider és a Napsugár rét lakói
angol-kanadai rajzfilm, 35. rész, 2004
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.