Csereüvegek

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (6)
Mit csinál a cseh Sean Connery, ha unja a nyugdíjas semmittevést és aggódó feleségét? Hát persze, hogy elmegy az üvegvisszaváltóba dolgozni! Legalábbis a Kolja rendezője szerint.
 Ha már nemzetközi sztárokat emlegetünk, akkor érdemes megemlékeznünk Amélieről, a Montmartre üdvöskéjéről is, aki önzetlenül segített polgártársain, és még a trükközéstől sem riadt vissza, ha valakit boldogsággal akart megajándékozni. Hősünk, a mogorva Josef Tkaloun (Zdeněk Svěrák - Általános iskola, Kolja) ugyanis a francia leányzóéhoz hasonló hatással van környezetére, de a helyzet nem annyira mesebeli, hiszen tulajdonképpen azért vállalt munkát a közértben, mert tanítóként már nem bírt a gyerekekkel az iskolában, és mert képtelen elviselni az öregedés gondolatát. A főszereplő fia, napjaink egyik legsikeresebb cseh filmese, Jan Svěrák rendező a jószívű, de nehezen kezelhető figura kalandjainak bemutatásakor sikerrel vegyíti a cseh újhullám és a kissé csöpögő amerikai függetlenfilmek elemeit, mondhatni belead apait-anyait (leginkább persze apait), de végeredményben nem nyújt többet egy olyan Szomszédok-epizódnál, melyet a szilveszteri adás tiszteletére egy hollywoodi profival rázattak gatyába. 
 
Zseniális áldokumentumfilmje, az 1988-as Olajfalók után húsz évvel Svěrák lehorgonyzott a „közért-hető” közönségfilmek áttetsző és csendes tengerén, nem fúr már mélyre mindannyiunk örömére, de legalább kellemes és meghitt perceket szerez azoknak, akik igénylik azt. 
 
csmozi
2008.11.24
|
Vratné lahve
cseh filmdráma, 95 perc, 2007
Megható történet az öregedéstől félő prágai tanáremberről, aki fiatalabb nőkről fantáziál és extrém állásokat vállal. A Kolja rendezőjének és főszereplőjének filmje.
Rendező:

Jan Sverák

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2008. december 4.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.