Ausztrália

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (5)
Szerelmes-marhahajtós-őslakosos-kisgyerekes-varázslatos háborús-western-melodráma az ötödik kontinensről.
Ha Baz Luhrman rendez, akkor máris valami nagy műfaji-stílusbeli kavarásra számítunk legutóbbi két filmje, a Shakespeare-tragédiát napjaink Miamijába átemelő Rómeó + Júlia és a szecesszió Párizsában mai popslágereket daloló Moulin Rouge! után. Az Ausztrália azonban bőven ráduplázott e várakozásokra azzal, ahogy mind képi megoldásaiban, mind az elbeszélés fordulataival folyamatosan ellentétek közt cikázik: realizmus és fantáziavilág, western és varázslat, digitálisan animált háborús jelenetek és musicalbe illő cukormáz kerül zavarba, de csodálatba ejtő egységbe az úrihölgy és a marhahajcsár románcának és a félvér kisfiú (a filmtörténet egyik legfelejthetetlenebb gyerekszínésze játssza) felnőtté válás felé vezető kalandjainak meséjében. A nemesen egyszerű címet viselő film azon túl, hogy epikus történeti keretek közt eleveníti fel a földrészország XX. századát a pusztai gazdálkodóléttől a II. világháború csapásán át a félvér gyerekekkel való mostoha bánásmódig, az ausztrál rendező az ausztrál színészek színe-javát is felvonultatja a főszereplő Nicole Kidman-Hugh Jackman duótól a karakterszereplőkig (például David Wenham, Jack Thompson, Bryan Brown vagy az őslakos varázslót alakító David Gulpilil, aki 40 éve szinte minden híres ausztrál filmben szerepelt). 
 
Kiadás: A szokásos hangválaszték (magyar, angol DD 5.1), de egy ilyen kiállítású filmhez képest szokatlanul sovány extrák: két kimaradt jelenet (az egyik érdekesebb, mint a másik). Mivel a szokásos extrák, interjúk és kisfilmek a Blu-Ray változaton ezzel szemben helyet kaptak, lehet, hogy nemsokára már az válik szokásossá, hogy a DVD-re egyre kevesebb extrát osztanak. 

Australia, 2008, 158 perc, InterCom (12) 
 
nelson
2009.05.11
|
Australia
amerikai-ausztrál romantikus filmdráma, 165 perc, 2008
Háborús-szerelmes dráma lélegzetállító érzelmi viharokkal, japán bombázással és tájképekkel a Moulin Rouge! rendezőjétől.
Rendező:

Baz Luhrmann

Színész:

Nicole Kidman
(Lady Sarah Ashley)

Hugh Jackman
(Drover)

David Wenham
(Neil Fletcher)

Bruce Spence
(Dr. Barker)

Ray Barrett
(Ramsden)

Tony Barry
(Callahan őrmester)

Bryan Brown
(King Carney)

David Gulpilil
(King George)

Jack Thompson
(Kipling Flynn)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2008. december 25.
(10 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.