Nói albínói

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (8)
Azt már az elején tisztáznunk kell, hogy Nóinak nincsenek semmiféle albínói, hanem Nói maga egy albínó – az a megfejtés, hogy megtartották az izlandi film eredeti címét, ami magyarul azt jelenti, hogy Nói, az albínó.
Na de elég is ennyi a nyelvészkedésből, hiszen az értelmetlen magyar címadást (illetve „cím nem adást”) leszámítva nincsen semmi baj Dagur Kári 2003-as bemutatkozó nagyjátékfilmjével. Sőt, kifejezetten jó választás lehet így az év vége felé, amikor valami visszavonhatatlanul véget ér, mielőtt elkezdődne valami új, amiről azonban még nem sok fogalmunk lehet, és ugyanolyan bizonytalan és ismeretlen, mint a végeláthatatlan hóval körülzárt kis izlandi városkán túli világ.
 
Valahogy így érezhet a 17 éves Nói is, aki nemcsak külsejével, de belső tulajdonságaival is kirí az átlagemberek közül: egy intelligenciavizsgálat megállapítja, hogy csodagyerek (körülbelül egy perc alatt rak ki például egy Rubik-kockát), ezért nemigen találja a helyét meglehetősen ingerszegény környezetében. Némileg ugyan felrázza, hogy új munkaerő érkezik a benzinkúthoz (a vele egyidős, csinos Iris), de a fiú érzi, hogy nem jó ez így. Menekülni akarna, de maga sem tudja, hogy hova, s a drasztikus megoldást végül nem ő találja meg, hanem kívülről érkezik. 
 
A Nói albínói sokkal kevésbé egységes, mint Dagur Kári későbbi filmje, a 2005-ös, Sötét ló című fekete komédia, de nem esik majd nehezünkre díjazni benne a hétköznapi jelenetekbe teljesen váratlanul érkező humort (Nói nagyanyja például puskalövéssel ébreszti kisunokáját). 
 
 
fürkész
2008.12.17
|
Nói albínói
angol-dán-izlandi-német filmdráma, 93 perc, 2003
Izlandi kisvárosi vígdráma, melyben egy iskolakerülő fiú próbál megbirkózni a mindennapokkal.
Rendező:

Dagur Kári

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2008. december 25.
(9 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
20:15
Utódok 2
amerikai kalandfilm, 2017
20:30
Volt egyszer egy vadnyugat
olasz-amerikai western, 1968
20:50
Mint a hurrikán
amerikai vígjáték, 1999
20:50
21:00
A szörny
amerikai-kanadai akcióvígjáték, 1999
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.