Max

olvasói
(0)
Spielberg több filmjének forgatókönyvírójaként nevet szerzett Menno Meyjes első rendezésében fiktív elemeket és valós történelmi helyzeteket, szereplőket gyúrt össze fura képzeletjátékká. A jómódú, zsidó családból származó festő, Max Rothman, miután az első világháborúban elveszítette a jobb kezét, modern galériát nyit. A szétzilált világ avantgarde művészeinek formabontó alkotásait gyűjti, és igyekszik új tehetségeket is felfedezni. Így kerül kapcsolatba egy katonaviselt, különc figurával, akinek festői ambíciói jókora önbizalomhiánnyal párosulnak. Max Rothman felkarolja a férfit, akit közben egy másik cég is kerülget: a hadsereg propagandaosztálya agitátorokat és szónokokat keresve szintén kiveti hálóját Adolf Hitlerre...
Ha sikerül felszínre hozni és kordában tartani kreativitását, talán avantgarde képzőművész, a koncept art előfutára lehetett volna Hitlerből; a frusztrációk és a hatalom csábítása azonban erősebbnek bizonyultak, így aztán művészettörténeti fordulat helyett történelmi-politikai katasztrófa következett be. 
 
Mennyiben felelős a környezet egy ember személyiségéért? A szexuális frusztráció és a kisebbségi komplexus képes ennyire rossz irányba fordítani a szenvedélyeket és a kreativitást? Hogyan lesz a film Adolf Hitleréből hisztérikus szónok, aki a beszédeivel fanatizált közönségtől kapja meg az annyira vágyott megerősítést? Sarkított kérdések ezek, s Menno Meyjes filmje a didaktikusság, a tények és a fikció határán táncol. A cím nem véletlenül jelzi: igazi hőse a művészet hatalmában hívő, idealista Max Rothman (John Cusack erőteljes, mégis visszafogott alakításában); miközben valószínűleg az ellenpólus, a Hitler-ábrázolás kavarja majd a legnagyobb vitákat. Noah Taylornak nem volt könnyű dolga: az azonosulás (a túlságosan emberi kihívások és frusztrációk által gyötört Hitler) és az eltávolító színészi megoldások (túljátszás, paranoid-démoni hisztéria) között kellett megtalálnia az egyensúlyt - alakítása inkább ez utóbbi felé billen, ahogy a film is a merészségből a bizarr didaktikusság felé.
gorcsev
2003.09.17
|
Max
angol-kanadai-magyar-német filmdráma, 106 perc, 2002
Történelem és fikció sajátos keveréke: mi lett volna, ha Hitler festői karrierje beindul, és nem marad ideje arra, hogy a világ meghódításán törje a fejét? Múlhat-e egy karrieren a történelem - sajátos vízió Hitler ifjúkoráról.
Rendező:

Menno Meyjes

Linkek

MaxFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.