A Rózsa énekei

olvasói
(0)
1944 ősze. A németek bevonulása után, a nyilasterror napjaiban, miközben a budapesti zsidóság zömét már gettókba hajtották, városszerte bújkálnak családok, és próbálják elkerülni a végzetüket. A budai hegyek egyik patinás villája is a menedékhelyek közé tartozik. Az erdőbe simuló, biztonságos kerítés mögé zárt villa tulajdonosa, a világhírű operaénekes, Rózsa Imre nem menekül külföldre, hiába lennének kiváló kapcsolatai; inkább a toronyszobába zárkózik, házát viszont megnyitja a nyilasok elől rejtőzködő barátoknak és ismerősöknek.


A Rózsa-villa házigazdája ettől kezdve a jóbarát Halász Géza lesz: ő fogadja az érkezőket és tartja a kapcsolatot Rózsával. Egyre több család zsúfolódik össze a házban, nyűgös az együttlét, elkeseredettségükben többen már-már a távozással kacérkodnak, mondván a talán a gettót is túl lehet élni. Halász tudja, hogy egyetlen módon képes lelket önteni az emberekbe: Rózsa áriáival. Hiszen amíg az énekes nem menekül el, a többieknek sem lehet okuk a félelemre - az isteni hang pedig az élet, a túlélés reményét jelenti. Esténként tehát mindannyian összegyűlnek a nappaliban, és a toronyszobából felcsendülő áriákat, a Rózsa énekeit hallgatják...Szilágyi Andor a korábbi években regényeivel és drámáival keltett feltűnést, A Rózsa énekei megrendezésével új területet fedezett fel. A tragikumot, rejtélyt és groteszk humort vegyítő szituációk, a feszes dialógusok kiváló szereposztásban kelnek életre. A Ragályi Elemér bensőséges képien megelevenedő, valós történeten nyugvó film az idei Szemlén a legjobb forgatókönyv díját kapta. Drámai feszültség, líra és akasztófahumor: A Rózsa énekei az idei év egyik magyar meglepetésfilmje.
gorcsev
2003.03.20
|
magyar-olasz filmdráma, 98 perc, 2003
Operaénekes csodás dala őrzi a reményt '44 gyilkos őszén egy zsidó családokat rejtő, patinás budai villában, ám egy kisgyerek utánajár a titoknak...
rendező:

Szilágyi Andor

színész:

Franco Castellano
(Halász Géza)

Bánsági Ildikó
(Lili)

Maia Morgenstern
(Olga)

Zum Dávid
(Tomi)

Djoko Rosic
(nagyapa)

Tímár Éva
(Vera)

Gubás Gabi
(Magda)

Gera Zoltán
(Mr. Waltz)

Margitai Ági
(Mrs. Waltz)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.