Hair

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (44)
Milos Forman 1979-es kultfilmjében hippikkel, zenével, tánccal és drogokkal eleveníti fel a vietnámi háború korszakát, melynek segítségével ma is átérezhetjük, mit is jelentett akkoriban a szabadság fogalma.
Merthogy ma már nem olyan nagy flash a szabadság, hisz jóformán bármit megtehetünk, amit csak szeretnénk. Nem gond, ha fiú létünkre hosszú a hajunk, ha szakadt farmerben ugrálunk mezítláb, ha éjszaka zajlik a nappali életünk, és ha nem vagyunk hajlandók beállni a sorba, hogy a rendszeres életet élő embertársainkhoz váljunk hasonlatossá. Lehet így is élni, és ma már az is előfordul, hogy ilyen életvitel mellett is megtaláljuk a helyünket a társadalomban. Vannak persze szélsőséges esetek, meg vannak, akik nem is akarnak a társadalom megbecsült tagjai lenni, mindez kinek-kinek a saját döntése.
 
Nehéz hát beleélni magunkat egy olyan korba, mikor a lázadásnak még az egyéni akaraton túlmutató jelentősége volt. Mikor szembefordulva a társadalmi elvárásokkal néhányan mertek nemet mondani, nem akartak nap mint nap szabadságukat eldobva robotolni egy olyan társadalomért, amelyik nem becsüli az életet, nem akartak a pénz rabjává válni és nem akartak ártatlanokat gyilkolni Vietnámban, helyette inkább a békét és a szerelmet élvezték, mert hát ezek valójában fontosabb dolgok, nem igaz? 
 
Claude mindezt nem így gondolja, mikor behívója kézhezvétele után elindul a vietnámi háborúba. New Yorkban azonban összeakad egy csapat hippivel, akik ugyan máshogy vélekednek a háborúról, mégis befogadják őt maguk közé. Mielőtt a fiú elutazna, szeretnének neki egy emlékezetes napot szerezni, és megpróbálják összehozni őt egy lánnyal. Bár Calude esélytelennek látja a dolgot, a hippik, élükön Bergerrel máshogy gondolkodnak, számukra nincs lehetetlen, s egy társadalmi előítéletektől és kötöttségtől mentes világ képét mutatják meg a fiatal srácnak, aki eddig csak „normális” emberekkel találkozott. 
 
A ’67-es Broadway-musicalt Milos Forman filmje tette igazán világhírűvé, s ma már mindenkinek a Hair filmkockái ugranak be, ha felcsendülnek a jól ismert, fülbemászó dallamok, köztük az olyan klasszikusok, mint az I Got Life vagy a The Flash Failures/Let the Sun Shine in
b.e.
2008.03.07
|
Hair
amerikai musical, 121 perc, 1979
Vietnami háború-ellenes klasszikus a kedves, vidéki srácról, aki szabadszellemű, drogpárti lázadók közé keveredik. Tánc az asztalon, botrány a laktanyában, Good Morning, Sunshine!
Rendező:

Milos Forman

Színész:

John Savage
(Claude Hooper Bukowski)

Treat Williams
(George Berger)

Beverly D'Angelo
(Sheila Franklin)

Annie Golden
(Jeannie Ryan)

Dorsey Wright
(Lafayette)

Richard Bright
(Fenton)

Forgalmazza: Pannonia Entertainment Ltd.
(10 kép)


Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:15
Csábító nyári gyakorlat
amerikai-kanadai romantikus film, 2016
18:20
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
18:25
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:40
18:45
Túszdráma
amerikai-német akcióthriller, 2005
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
04:04
Pat, a kutya
2017, I. évad, 21. rész: Jurassik Pat
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 17. rész: Harapj a jövőbe
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, III. évad, 562. rész: A senki
04:10
Timmy
II. évad, 24. rész
04:10
Pat, a kutya
2017, I. évad, 22. rész: Rémület a sátorban
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.