Príma primavéra

est.hu:
5/10
|
olvasói
8/10 (14)
Edelényi János bemutatkozó nagyjátékfilmjének főszereplője, Lukáts Andor az idei Filmszemlén a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat nyerte a Príma primavérában és a Mázliban nyújtott alakításáért.
A színésznek az Edelényi-filmben látható teljesítménye azonban meg sem közelíti azt, amit a Mázliban produkált. Itt Lukáts egy vélhetően enyhe értelmi fogyatékosságából eredően végtelenül naiv férfiút játszik, aki hiába hatvanéves, lelkiekben megrekedt egy kisfiú szintjén. Gábort ezért idős édesanyja gardírozza ebben a kegyetlen világban, egészen addig, amíg egy fegyveres bankrablás áldozata nem lesz. Főhősünk így egyedül marad, ám hamar társra talál a fiatal Joli személyében, aki szintén érintett a rablótámadásban. Mivel a szóban forgó bűntény egyik elkövetője miatt mindketten menekülni kényszerülnek, a furcsa pár egy hirtelen ötlettől vezérelve elindul Gábor nagymamájának szerbiai házába. 
 
Az alkotók talán a gyermeteg főhőshöz akartak igazodni azzal, hogy maga a film is olyan hihetetlenül együgyű, amilyet legutóbb Incze Ágnes Randevújában láthattunk. A Príma primavérán a filmnyelvi eszközök kezdetleges alkalmazása (főleg a didaktikus filmzene bántó), a forgatókönyv esetlen kidolgozatlansága (a road-movie egy óra után lezárul, és a dramaturgia ezt követően nemigen tud mit kezdeni a figurákkal) sem segít, ahogy az sem, hogy a női főszerepet egy magyarul egy szót sem értő bolgár színésznőre osztották, aki szövegét fonetikusan tanulta be, ami meglehetősen sajátságos előadásmódot eredményez. 
fürkész
2009.04.02
|
magyar filmdráma, 91 perc, 2008
Felnövéstörténet bankrablással, csillárral és szerbiai zsidótemetővel.
Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2009. április 16.
(4 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.