Pi

olvasói
(0)
Miért érdekli egy lökött matematikus a Kabbala tudós kutatóit, és miért akarja beszervezni ugyanezt a matematikust egy vezető tőzsdecég? Mit tud Max Cohen, aki naphosszat csöppnyi bérleményében kuksol, és a saját maga által barkácsolt számítógépén futtat őrületes hosszú adatsorokat? Max eddig csak a szomszédasszony és egy kislány érdeklődését keltette fel: előbbiét sármos extravaganciájával, utóbbiét azzal, hogy fejben képes összeszorozni sokjegyű számokat.
Max a tőzsdeindex hullámzását elemezve annak mozgását próbálja előrejelezni, megszállottan kutatja a megfejtést jelentő titkos kódot. Érthető, hogy a Wall Street gurujai szintén figyelemmel kísérik Max kutatásait. De hogy kerül a képbe Lenny, a haszid zsidó? Lenny és Tóra-tudós társai szintén egy titkos kódot keresnek, szerintük ugyanis a Tóra isteni kódrendszer, amely megfejtésre vár - és a megfejtés talán Max számítógépében rejtőzik. 
 
Darren Aronofsky filmjében minden a világ matematikai modelljei körül forog: ugyanazt a titkot rejti a pi, a végtelen tizedes tört; a cigifüstben, a DNS-ben, az ujjlenyomatban, a kávéban oldódó tejszín formájában és az égbolt csillagrendszerében egyaránt felfedezhető spirál; de még a látszatra végtelenül egyszerű, ám mégis végtelen számú variációt rejtő japán társasjáték, a go is - Max egykori tanárának kedvenc foglalatossága. 
 
Milyen kutatást végzett, és milyen eredményre jutott ez a tanár? Miféle titkot közelít meg Max, és mire véljük ismétlődő migrénes rohamait? Miért kísértik gyilkos erejű hallucinációk, és miért baj, hogy gyermekkorában túl hosszan nézett a napba? 
 
Darren Aronofsky nevét a Rekviem egy álomért kapcsán ismerte meg a hazai közönség, ötéves késéssel most végre debütáló filmje, a fillérekből forgatott Pi is elkerül hozzánk. A világot mozgató erők, a Tudomány, a Vallás és a Pénz titkait feszegető Pi igen-igen obskúrus munka, a szuggesztivitásig (túl)feszített sci-fi - agyalós teóriái, karcos fekete-fehér képei és masszív (attack) zenéi azonban a vetítés után egy ideig még fogva tartják a nézőt.
gorcsev
2003.10.06
|
Pi
amerikai thriller, 84 perc, 1998
Max, az őrült matematikus egy titkos kód kutatásának szenteli életét, mely talán nemcsak a Wall Street tőzsdeindexének és a Kabbalának lesz végső megfejtése, de bármilyen további kérdésre is választ ad. (Bár tudhatná Max, hogy amit keres, az a 42.)

Műsoron a TV-ben

Paramount Channel
 2019.12.12., csütörtök, 00:25

Linkek

PiFilm premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
A Die Krupps legutóbb a Front Line Assembly vendégeként járt nálunk, most azonban headlinerként érkezik a Hajóra.
Filmek a TV-ben
18:05
Venom
amerikai fantasztikus akciófilm, 2018
18:10
Veszélyes szomszédok
amerikai thriller, 2017
18:20
Párbajhősök
angol filmdráma, 1977
18:35
Banditák
amerikai vígjáték, 2001
18:40
Sommersby
amerikai dráma, 1993
Hol vannak kedd este a magyar színházak képviselői? A foto a @trafohouse fb oldaláról van #tuntetes #akulturanemzetialap
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.