Az ember, aki ott se volt

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (13)
A Coen tesók Ed Crane, a szűkszavú borbély sztorijában sem hazudtolják meg magukat; hamisítatlan film-noir hangulat, pengeéles karakterek - kisebb-nagyobb defektekkel megbolondítva -, kacifántos történetvezetés, pimaszul belassított tempó és valami elképesztően telibetalálós cinizmus jellemzi.
A történet egy negyvenes évek végi, kis észak-kaliforniai városka tökéletesre koreografált díszletei között bonyolódik egy tökéletlen főhőssel a középpontban, aki mellett csak úgy, az érintettség minden jele nélkül történik az élet. Ed tipikus balfék kisember, azt teszi, amit mások diktálnak neki, és azt is többnyire szó nélkül. A totális rezignált és életunt mindennapi rutinból egy roppant nevetséges figura megjelenése rángatja ki, aki üzletet ajánl neki, méghozzá az évszázad üzletét. A réveteg tekintet szolidan felcsillan és a nagy ötlet is formát ölt, miszerint a bizniszhez hiányzó összeget zsarolással szedi ki, a feleségét rendszeresen házasságtörésre ösztökélő főnökéből, „Big” Dave-ből. A terv eleinte flottul működni látszik, de valahol kisiklik a dolog, mert ezek után tragédia tragédiát követ; tömérdek mennyiségű hulla, meg idegösszeroppanás, de minimum lábtörés szegélyezi főhősünk útját, aki csak bambán áll a történések közepén, és tehetetlenül szemléli, hogy kártyavárként dőlnek össze körülötte a dolgok, míg ő minden különösebb ok nélkül túléli a morbid szitukat.
 
A konfliktusok és a feszültség egyértelműen a vizuális szférában teljesedik ki; a különösen sötét tónusú képek, a rendkívül erős fény-árnyék kontrasztok, és a végzetszerű, hosszan kitartott közelik mind baljóslatú atmoszférát generálnak, és gigantikus csúcsokba emelik a formai szekciót.  
 
Nem is véletlen, hogy a 2001-es Cannes-i Filmfesztiválon megosztott díjat kapott Lynch Mulholland Drive-jával. 
 
 
macsek
2006.11.21
|
The Man Who Wasn't There
amerikai krimi, 116 perc, 2001
Ed, a borbély vállalkozni akar, ezért zsarolásra vetemedik, mire kényelmes életéből kő kövön nem marad. Coenék cannes-i rendezői díjas remekműve a film noir stílusában.
Rendező:

Joel Coen

Színész:

Billy Bob Thornton
(Ed Crane)

Frances McDormand
(Doris Crane)

Michael Badalucco
(Frank)

Scarlett Johansson
(Birdy Abundas)

James Gandolfini
(Big Dave Brewster)

Tony Shalhoub
(Freddy Riedenschneider)

Katherine Borowitz
(Ann Nirdlinger Brewster)

Jon Polito
(Creighton Tolliver)

Richard Jenkins
(Walter Abundas)

(11 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:04
Pat, a kutya
2017, I. évad, 75. rész: Robot-Pat
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 13. rész: Üstökös-üldözés
04:10
Gumball csodálatos világa
2011, II. évad, 302. rész: A hős társa
04:10
Timmy
II. évad, 12. rész
04:10
Pat, a kutya
2017, I. évad, 76. rész: Macskamászóka
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.