Macerás ügyek

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (9)
Hajdu szemfényvesztős eklektikája, stilizált képei, merész időkezelése és csapongó vágásai egy egészen különleges filmélménnyel vértezik fel a rendező első nagyjátékmoziját. A Macerás ügyek igazi modern szerelmi szatíra egy lepattant lakótelepről, ahol négy fiatal sorsa gubancolódik egymásba.
Brigi a nagyon amatőr színjátszótársulat üdvöskéje és a környék legjobb csaja, nem csoda, ha mindenki rá pályázik, többek között Imi is, aki lázadó ifjúként simán kisgatyára vetkőzik, vagy leborotválja a fejét, ha éppen úgy hozza a szitu. Imi legjobb barátja, Tibi pedig enyhe homoerotikus vágyaktól felfűtve piszok féltékeny a lányra, akit még egy Zsoli nevű srác is aktívan kiszúrt magának. Megindul tehát a huzavona, hezitdömping és birtokharc, mindez persze rengeteg iróniával és merészen abszurd helyzetkanyarításokkal.
 
Maga a sztori nem nagy szám, és néha érezhetjük akár azt is, hogy valójában csak alibiszövedék, egy lenge háló, amire aztán föl lehet fűzni a bonyolult utalásokat, zavaros kis részleteket, a szereplők virtuális naplójegyzeteit, huncut helyzetgyakorlatokat, és itt-ott filmklasszikusok kvázi idézeteit. Ez azonban csak jót tesz a mozinak, ugyanis az alaptörténet bugyuta kis eseményfűzésére a kutya sem lenne kíváncsi, és csupán ezt abszolválva biztosan nem a Macerás ügyek hozta volna el az elsőfilmes nagydíjat a 2001-es Filmszemlén. A valóságtól elemelt mese azonban olyan ügyesen ugrál az időben, utalgat és komédiázik, hogy a legbanálisabb pillanatnak is kozmikus súlya lesz, felmagasztosul, hogy aztán az áhítat finom paródiájával adjon pimasz helyzetjelentést a világról. 
 
Zseniális ujjgyakorlat; laza, ötletes, pofátlanul extravagáns és nagyon szerethető. 
 
macsek
2007.06.01
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2000
Szerelmi sokszög Debrecenből. Hajnali vallomás jegenyefával. Mit keres Jancsó Miklós egy városszéli tsz pajtájában? Hogyan vág Godard? A Necropolis és a Kicsimarapagoda rendezőjének díjnyertes filmje, bűbájos dalokkal!
Rendező:

Hajdu Szabolcs

(5 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
15:50
Chuggington
II. évad, 20. rész
15:50
Noob Csapat
I. évad, 134. rész
15:55
Medvetesók
2015, IV. évad, 137. rész: A Pipacsok ura
16:00
Gyerekversek
Lecsöppenő Kecsöp Benő
16:00
Sam, a tűzoltó
X. évad, 17. rész
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.