Az irányítás határai

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (28)
Jim Jarmusch filmjeinek igazi zamatát sosem a történet adta, hanem az apró, különös mozzanatok, mint például ahogy a főhős autóba száll és végighajt a városon, miközben a pont odaillő zene szól. Ez itt nemcsak egy mozzanat, hanem az egész film.
A csikorgó magyar című, Az irányítás határai bevallottan stílusgyakorlat, és ez sok mindent megmagyaráz a későbbiekre vonatkozóan. Jarmusch, kissé tarantinós módon, régi kedvencei és egy örök klasszikus műfaj, a bérgyilkosfilm előtt tiszteleg, olyan mestereket idézve meg, mint Jean-Pierre Melville vagy John Boorman művei – de ez csak az ínyenceket érdekli. Mások számára a film minden erénye mellett nehezen emészthető és furcsa lesz, mert furcsa is.
 
Hőse egy hallgatag fekete férfi, aki Spanyolországba érkezik, ahol javarészt kávéházakban üldögél, mindig két eszpresszót rendel – de soha nem duplát –, és utasításokra vár, amelyeket rendre különcöket alakító ismert színészek hoznak meg, egy-egy, néha már bántóan bizarr monológ kíséretében. Így kerül elénk Tilda Swinton, Gael Garcia Bernal és John Hurt is, miközben Madrid, Sevilla és más városok fotogén kulturális kincseiből kapunk ízelítőt – hisz Barcelonát már lenyúlta Woody Allen. Különös jelenetek ismétlik egymást és önmagukat, miközben a főszereplő Isaach De Bankolé (neki ez már a negyedik Jarmusch-filmje) arcizma sem rándul, leghosszabb mondata pedig ez: Munka közben soha. De a képek valóban csodásak, a hangulat rendben van, és a zene ismét fülbemászó, szóval ne tessék panaszkodni, hívjuk az élményt bátran csak egzisztencialistának.
Vízer
2009.11.17
|
The Limits of Control
angol-japán-spanyol krimi, 116 perc, 2009
Egy törvényen kívüli alak álomszerű utazása Spanyolország-szerte.
Rendező:

Jim Jarmusch

Színész:

Gael García Bernal
(a mexikói)

Tilda Swinton
(a szőke)

Bill Murray
(az amerikai)

Isaach De Bankolé
(a magányos alak)

Óscar Jaenada
(a pincér)

Luis Tosar
(férfi hegedűvel)

Paz de la Huerta
(a meztelen nő)

Hiam Abbass
(a sofőr)

María Isasi
(Flamencp Club pincérnője)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. november 19.
(16 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.