A megtalált idő

olvasói
(0)
Szinte lehetetlen feladat megfilmesíteni Marcel Proust modernista regényét, Az eltűnt idő nyomábant, nem csoda hát, hogy Percy Adlon (Céleste) és Volker Schlöndorff (Swann szerelme) korábbi adaptációikban csupán egy-egy motívumot emeltek ki a műből. Raoul Ruíz azonban, a baloldali gyökerekkel és kísérleti filmes múlttal rendelkező, chilei származású rendező a regény utolsó nagy egysége, A megtalált idő „cselekményét” teljes egészében kísérelte meg filmre vinni. Ruíz filmes eszközökkel írja újra Proust művét, így a - lineárisnak a legnagyobb jó- (vagy rossz) indulattal sem mondható - regény mozgóképes változatának befogadása még azok számára is kihívást jelenthet, akik olvasták a könyvet.
A közel háromórás képfolyam döntően aranyos színvilágával, Balbec homokos strandjának és Velence építészetének gyakori megidézésével mindenesetre kellemes élményt nyújt, a szemfülesebb nézők pedig jól mulathatnak a kamera ellenében spontán mozgásnak induló berendezési tárgyakon. Aki szerette a Tavaly Marienbadban szalonjeleneteit, az most is örömmel fogja végignézni a szobáról szobára, valós és elképzelt emlékek között pásztázó képeket, és élvezettel fog alámerülni a történet lezáró hullámsírban. 
 
A Proustot alakító Marcello Mazzarella (Vad angyal!) mellett a francia mozi számos nagysága bizonyítja érzékenységét: Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart (Mission Impossible, 8 nő) és Vincent Perez (Margó királyné, Tulipános Fanfan) nagyszerűen teljesítenek, Hollywood legnagyobb „wanabe-franciája”, John Malkovich azonban sajnos elvéti az arányokat. A rendező azonban - az arányok mellett - szerencsére Pajor Tamás és a Neurotic szavait is szem előtt tartja: „Elveszni vagy megtalálni / A lényeg, hogy minél később legyen jó.”
csmozi
2003.12.10
|
Le temps retrouvé
francia-olasz-portugál filmdráma, 158 perc, 1999
Marcel Proust utolsó emlékképei a valós és képzelt múltról, egy teremről teremre mozgó kamera, kóborló berendezési tárgyak és a legnagyobb francia színészek tolmácsolásában.
rendező:

Raoul RuizFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.