Max Manus

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (11)
A messzi Norvégiából ezúttal borongós-abszurd komédia helyett egy igazi hiánypótló darab érkezett: hazánkban valószínűleg nincsenek sokan, akiknek a neve bármit is jelentene, pedig Max Manus Észak-Európa egyik legnagyobb háborús hőse volt.
A vélhetően adrenalinfüggő férfiú először vendégjátékosként részt vett a finn–orosz téli háborúban, majd egyenes útja vezetett az 1940 tavaszán a nácik által különösebb erőfeszítések nélkül elfoglalt Norvégia ellenállási mozgalmához. Manus bátor társaival először csak illegális lapokat nyomtatott és terjesztett, majd egy, a Gestapótól való hajmeresztő és bravúros szökést követő angliai kiképzés után egyre nagyobb vállalkozásokba vágott bele. A kitűnő arányérzékkel felépített cselekmény az időközben tehetséges tűzszerész szakértővé előlépő férfi által véghez vitt nagyszabású robbantásos szabotőrakcióig, a film csúcsjelenetéig vezet.
 
A norvég háborús hős igaz története már önmagában rengeteg izgalmat rejt, a filmesek pedig mindent hozzáadtak (CGI-technika, tehetséges színészek, biztos kezű cselekményvezetés és egy nemzetközi szuperprodukcióval – Las Bandidas – debütált rendezőpáros), ami a 6,4 millió eurós (!) költségvetésbe belefért. Ennek köszönhetően a Max Manus nemcsak hogy könnyedén felveszi a versenyt a látványos hollywoodi háborús filmekkel, de még sokkal többet is tud azoknál: a szokásos, sablonos nagybetűs Hős-ábrázolás helyett ugyanis meg meri mutatni, mi történik egy háborús hőssel háború nélkül… 
fürkész
2009.11.27
|
Max Manus
dán-német-norvég akciófilm, 118 perc, 2008
A híres norvég ellenálló, Max Manus második világháborús kalandjainak igaz és mozgalmas története.
Forgalmazza: Grantfilm
Bemutató: 2009. december 3.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.