Pók

olvasói
(0)
A kanadai David Cronenberg rendező a horrorműfaj egyik élő legendája, számos eredetibb művel (Porontyok; Videodrome; Két test, egy lélek; Karambol) és egy jóformán maga feltalálta alműfajjal, a biohorrorral a háta mögött. Az emberi lélek (és test) mélyrétegeiben mindig is szívesen kutakodó rendező ezúttal egy rendkívül kusza psziché világába merült alá, különös hangulatú, lidérces atmoszférájú munkájában.


A történet hőse, Pók, a betegesen különc és végletesen magányos ember az elmegyógyintézetben töltött húsz év után visszatér ifjúsága helyszínére, a londoni East End utcáira. A környék miliője és az utcák illata lassan felidézi benne gyermekkorának szörnyű emlékeit, azon időszakot, amikor apja előbb összeállt egy prostituálttal, majd lassan a halálba kergette imádott édesanyját.

Cronenberg nem saját forgatókönyvéből, hanem hozott anyagból dolgozott, Patrick McGrath 1990-ben született azonos című regényét adaptálta filmre az író közreműködésével. Az egyébként szuverén látásmódú direktor azonban túlságosan is tisztelte az eredeti művet, és - amellett, hogy a sztori időpontját a harmincas és ötvenes évekből a hatvanas és nyolcvanas évekbe helyezte - nemigen változtatott rajta. Alig igyekezett valamit hozzátoldani, inkább elvett belőle: a regény lázas, hagymázas vízióinak élén tompított picit, a sokszor nehezen kiszálazható történéseket egyértelművé tette és több helyütt magyarázó jellegű jeleneteket iktatott be a cselekménybe. Az eredetileg többszereplős, itt viszont egyetlen figurát a centrumba helyező, afféle kamarajátékká alakított történet sikere mindezek következtében kevéssé a rendezőn, inkább a főszerepet játszó Ralph Fiennes-on múlik. Aki, mint tudjuk, nem egy színészfenomén.
Homolka
2003.11.06
|
Spider
angol-kanadai thriller, 98 perc, 2002
"Az amnéziás Spider az elmegyógyintézetből visszatér a londoni külvárosba, hogy összerakja gyermekkorának emlékképeit. A biohorror nagymestere eljutott a légytől a pókig. Az angol beteg, a világ háló."
(7 kép)


Film premierek

Keresés

amerikai thriller, 102 perc, 2018

Johnny English újra lecsap

amerikai-angol-francia akcióvígjáték, 88 perc, 2018

Briliáns válás

belga-francia vígjáték, 95 perc, 2018
Játék
Miután a férje egyik pillanatról a másikra lapátra teszi, Deanna (Melissa McCarthy), a megrögzött háziasszony gondol egyet, és elhatározza, hogy befejezi a főiskolát. És történetesen ugyanabban a suliban köt ki, mint ahová a saját lánya jár, és aki nem túlságosan repes az örömtől emiatt.
Filmek a TV-ben
18:15
Muskétás kisasszony 2.
amerikai-német kalandfilm, 2004
18:45
Bérgyilkos tangó
amerikai krimi, 2003
18:55
Álljon meg a nászmenet!
amerikai romantikus vígjáték, 1997
18:55
Kísértetváros
amerikai vígjáték, 2008
18:55
Bombajó bokszoló
olasz akcióvígjáték, 1982
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.