Pók

olvasói
(0)
A kanadai David Cronenberg rendező a horrorműfaj egyik élő legendája, számos eredetibb művel (Porontyok; Videodrome; Két test, egy lélek; Karambol) és egy jóformán maga feltalálta alműfajjal, a biohorrorral a háta mögött. Az emberi lélek (és test) mélyrétegeiben mindig is szívesen kutakodó rendező ezúttal egy rendkívül kusza psziché világába merült alá, különös hangulatú, lidérces atmoszférájú munkájában.


A történet hőse, Pók, a betegesen különc és végletesen magányos ember az elmegyógyintézetben töltött húsz év után visszatér ifjúsága helyszínére, a londoni East End utcáira. A környék miliője és az utcák illata lassan felidézi benne gyermekkorának szörnyű emlékeit, azon időszakot, amikor apja előbb összeállt egy prostituálttal, majd lassan a halálba kergette imádott édesanyját.

Cronenberg nem saját forgatókönyvéből, hanem hozott anyagból dolgozott, Patrick McGrath 1990-ben született azonos című regényét adaptálta filmre az író közreműködésével. Az egyébként szuverén látásmódú direktor azonban túlságosan is tisztelte az eredeti művet, és - amellett, hogy a sztori időpontját a harmincas és ötvenes évekből a hatvanas és nyolcvanas évekbe helyezte - nemigen változtatott rajta. Alig igyekezett valamit hozzátoldani, inkább elvett belőle: a regény lázas, hagymázas vízióinak élén tompított picit, a sokszor nehezen kiszálazható történéseket egyértelművé tette és több helyütt magyarázó jellegű jeleneteket iktatott be a cselekménybe. Az eredetileg többszereplős, itt viszont egyetlen figurát a centrumba helyező, afféle kamarajátékká alakított történet sikere mindezek következtében kevéssé a rendezőn, inkább a főszerepet játszó Ralph Fiennes-on múlik. Aki, mint tudjuk, nem egy színészfenomén.
Homolka
2003.11.06
|
Spider
angol-kanadai thriller, 98 perc, 2002
"Az amnéziás Spider az elmegyógyintézetből visszatér a londoni külvárosba, hogy összerakja gyermekkorának emlékképeit. A biohorror nagymestere eljutott a légytől a pókig. Az angol beteg, a világ háló."
(7 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
18:10
Narnia krónikái: Caspian herceg
amerikai-angol fantasy, 2008
18:10
Levél a palackban
német vígjáték, 2013
18:40
Serenity
amerikai sci-fi, 2005
18:45
Nyomás utána!
olasz-amerikai akcióvígjáték, 1983
19:00
Amerika kedvencei
amerikai romantikus vígjáték, 2001
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.