Szeresd apádat

olvasói
(0)
Gauguintől Szabó Lőrincig, Hitchcocktól Lars von Trierig számos példa bizonyítja, hogy a nagy emberek nem mindig jó emberek - elhagyják a családjukat, szeretőt tartanak, megalázzák munkatársaikat. Jacob Berger filmjének egyik főhőse, Léo szintén nagy művész: híres író, aki éppen most nyert el egy kis díjacskát (az irodalmi Nobel-díjat). Fent említett kollégáihoz hasonlóan azonban - mint az a filmben fokról fokra kiderül - nem a jóság és a szeretet mintaképe. Nagyon is rászolgált arra, hogy fia, Paul üldözőbe vegye és elrabolja. A bibliai figyelmeztetés tehát ez egyszer célt tévesztett: ez az apa nem érdemli meg fia szeretetét.
Apa-fia konfliktus estén mostanában hajlamosak vagyunk rögtön pedofíliát gyanítani, esetünkben azonban nem efféle megdöbbentő, gyalázatos dolgok derülnek ki, csupán apró titkok: régi sérelmek mindkét térfélen, szeretetlenség és az emberi kapcsolatokat megkeserítő kommunikációs zavarok. A valóságos és lelki road movie során pedig a párosnak rá kell ébrednie, hogy a békülés képtelenség, csak újabb sérülések keletkeznek. 
 
Mindez azért pikáns, mert valóság és fikció rendkívül közel kerül egymáshoz a Szeresd apádatban - kétszeresen is. Egy filmben szerepel a két Depardieu, apa és fia - ráadásul apát és fiát alakítanak. S mint az közismert, Gérard és Guillaume (Semmihasznák, Pola X) a valóságban is felváltva nevezi egymást javíthatatlan semmirekellőnek és gyáva, lusta csalónak. Másrészt a fiatal rendező, Jacob Berger a sikeres angol regényíró, John Berger fia, gyanítható hát, hogy filmje inkább évek óta eltemetett érzelmek kikiabálása, mint önálló műalkotás. Az eddig főként tévéfilmeket jegyző Berger sajnos nem ezzel a filmmel fog kitörni apja árnyékából. A rendezőt főként a személyes érintettség, a szubjektív tapasztalat fűtötte - filmje pedig inkább újabb filmtörténeti érdekesség a két Depardieu jutalomjátékával (a Minden reggel és a Napóleon című minisorozat után), mint jelentős mű. Minden esetre érdekes figyelni és találgatni filmnézés közben: vajon mi a játék és mi a valóság, a valódi érzelem benne.
fürkész
2004.03.24
|
Aime ton pere
angol-francia-kanadai-svájci filmdráma, 100 perc, 2002
Apa-fiú párviadal Nobel-díjjal, motorbalesettel, emberrablásal, régi sebek tépdesésével.
Rendező:

Jacob BergerFilm premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
18:15
A kis boszorkány
német fantáziafilm, 2018
18:15
Kitervelt románc
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:40
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009 (ism.)
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.