Hold

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (46)
Sam Bell űrhajós különleges feladatot teljesít a Holdon: a Hélium 3 nevű energiaforrás kitermelésével foglalkozik, amit egyedül a holdkőzetből lehet kinyerni – megoldva így a Föld energiaszükségletének folyamatos pótlását.
Mivel főhősünk egy Gerty nevű fedélzeti számítógépet leszámítva teljesen egyedül van, a munkán kívül sokat edz a futógépen, makettházikókat épít, videoüzeneteket vált szeretteivel és nagyrészt unatkozik. Három évre szóló megbízatása szerencsére lassan a vége felé közeledik: már csak két hete van hátra önkéntes száműzetéséből. Űrbéli Robinsonunk azonban ekkor, egy véletlen balesetet követően különös dolgokat tapasztal, majd újdonsült társával – aki egy cseppet sem emlékeztet Péntekre – megdöbbentő felfedezést tesz.
 
Duncan Jones (aki egyébként David Bowie fia) bemutatkozó nagyjátékfilmje minimalista monodráma, amely úgy fest nyugtalanító jövőképet az emberi élet egyediségéről, illetve éppen ellenkezőleg, megismételhetőségéről, hogy szinte ki sem mozdulunk egyetlen zárt helyiségből. A rendező biztos kézzel vezeti végig színészét a váratlan fordulatokat tartogató cselekményen (a film Sam Rockwell one-man show-ja), és ugyanilyen magabiztosan hasznosítja újra az olyan sci-fi klasszikusok ötleteit, mint a 2001: Űrodüsszeia (lásd az önálló életre kelő számítógépet és a hófehér belsőket) vagy a Solaris (lásd: olyan személyek jelenléte, akik nem lehetnének ott). A Hold nem egyszeri és megismételhetetlen, de lenyűgözően intelligens és kifejezetten frappáns munka. 
fürkész
2009.12.14
|
Moon
angol sci-fi, 97 perc, 2009
Egy asztronauta a Holdon teljesít szolgálatot, ám hároméves megbízásának vége felé közeledve önmagával kerül összetűzésbe. David Bowie fiának filmje a legjobb sci-fik hagyományainak jegyében.
Rendező:

Duncan Jones

Színész:

Sam Rockwell
(Sam Bell)

Matt Berry
(Overmeyers)

Dominique McElligott
(Tess Bell)

Malcolm Stewart
(technikus)

Kaya Scodelario
(Eve)

Benedict Wong
(Thompson)

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2009. december 31.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.