Aranypolgár

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (1)
Orson Welles 1938 októberében rendezett egy rádiójátékot H.G. Wells Világok harca című regénye alapján. A műsor olyan hitelesre sikerült, hogy több millió amerikai elhitte, valóban megtámadták őket a marslakók. Mégsem ez, hanem az 1941-ben készült Aranypolgár volt Welles legnagyobb "húzása", amelyet az American Film Institute által 1998-ban kiírt szavazáson minden idők legjobb filmjének választottak meg.
Truffaut biztosan nem értene egyet a szavazás végeredményével, mert bár szerinte "nincs még egy film, amely annyi fiatalembert inspirált volna filmkészítésre, mint az Aranypolgár" de úgy vélte, ennek a filmnek nincs helye a világ legjobb filmjei között. A világhírű argentin író, filozófus, Jorge Luis Borges sem volt maradéktalanul megelégedve Welles alkotásával: -"Az Aranypolgár ugyanolyan módon válik majd időtállóvá, mint Griffith vagy Pudovkin bizonyos filmjei: senki nem tagadja történeti értékeit, de senki nem fogja megnézni újra. Túl vaskos, kimódolt, unalmas. Nem intelligens, hanem a szó legsötétebb és leggermánabb értelmében zseniális."

Eleinte nem csak a kritika, de a közönség sem fogadta kitörő lelkesedéssel a filmet, és ezért kilenc héttel a premier után a mozik levették műsorukról.

A film "főhőse" Kane, akit szegénysorban élő szülei eladnak 50 000 dollárért egy dúsgazdag üzletembernek. Kane 25 éves korában, az üzletember egyetlen örököseként nagy vagyonhoz jut, amit az évek során megsokszoroz. Ahogy vagyona és tekintélye nő, úgy válik egyre elviselhetetlenebbé, végül mindenki elhagyja, és magányosan hal meg.fujisan
2007.01.25
|
Citizen Kane
amerikai filmdráma, 115 perc, 1941
Filmtörténeti legenda karrierről és magányról.
Rendező:

Orson Welles

Színész:

Orson Welles
(Charles Foster Kane)

Joseph Cotten
(Jedediah Leland)

Dorothy Comingore
(Susan Alexander Kane)

Everett Sloane
(Mr. Bernstein)

Agnes Moorehead
(Mary Kane)

Ruth Warrick
(Emily Monroe Norton Kane)

Paul Stewart
(Raymond)

(18 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
11:35
Barbie, mint Rapunzel
11:40
Vadócok
2018, 33. rész: Vacsora az erdőben
11:40
Chuck megoldja
I. évad, 3. rész: Okos légy, Chuck
11:50
Süsü, a sárkány kalandjai
magyar bábfilm, Sárkányellátó Vállalat
11:50
Vadócok
2018, 13. rész: Hozd a szörnyedet!
Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.