Három szín: Kék

olvasói
9/10 (1)
A kilencvenes évek elején, a Tízparancsolat-ciklus, valamint néhány francia produkcióban forgatott munkája után Krzysztof Kieslowski a francia trikolorról elnevezett filmtrilógiába kezdett.
A Három szín első darabja a Kék, amely szín - mint a gall zászlóban - a szabadság megtestesítője. A történet főhőse, Julie (az Oscar-díjas Juliette Binoche) egy autóbalesetben elveszíti férjét és gyermekét. Elveszít mindent, ami az élethez köti. Elveszíti az Egyesült Európa Himnuszán munkálkodó művészt, akinek halálával mintha maga a zene pusztult volna el, és az emberiség testvéri egyesülése hiúsulna meg. A folytatás terhe az asszonyra marad, s ő fájdalma elől a magány szabadságába, a szeretetlenségbe menekül. Bezárkózik, megszakítja kapcsolatát régi barátaival, ismerőseivel. Úgy érzi, addigi élete folytathatatlan. Igyekszik minél inkább eltávolodni múltjától. Elzárkózása a világ elől már-már irreális cselekedetekre ragadtatja. Csak akkor talál vissza a valóságba, amikor megismeri férje egykori szeretőjét. 
 
A film 1993-ban a Velencei Nemzetközi fesztiválon Arany Oroszlán díjat kapott. A film elé előszót mond Juliette Binoche, aki ezért az alakításáért 1994-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó Caesar-díjat.
2006.03.01
|
Trois couleurs: Bleu
francia-lengyel filmdráma, 100 perc, 1993
Van-e élet a férj halála után? Szabadság.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(4 kép)


Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.