Szigorúan ellenőrzött vonatok

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (14)
Sikeres könyveket filmnyelvi környezetbe ültetni egyszerre hálás és veszélyes feladat.
Könnyűnek tűnik, hiszen van, mikor csak egy adott történetet kell vászonra vinni, megőrizve a karaktereket és a hangulatot, de igazából nehezebb, mint gondolnánk - és számos balul sikerült kísérletet láthattunk már e tárgyban. Jelen esetünkben azonban egy egészen speciális helyzetről van szó. Adott egy kiváló író és adott egy kiváló rendező, egy remek alapanyag és kérem szépen egy hasonlóan klasszis filmes feldolgozás. És hogy nevesítsük szereplőinket: Bohumil Hrabal, a cseh irodalom egyik nagyja, Jiří Menzel, a csehszlovák újhullám egyik kiemelkedő rendezője, és maga a mű, a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A film a II. világháború vége felé játszódik egy cseh kisváros vasútállomásán, ahol szereplőink a háború ellenére élik jól megszokott kis életüket, a maguk különös problémáival.
 
Itt van például a kedves és félszeg segédtiszt, Milos, akinek egyetlen célja elveszíteni már-már kínossá váló szüzességét, de feletteseinek is megvan a maguk kis foglalatossága; az állomásfőnök galambtenyészetének él, míg Tapicska forgalmista unalmában a távírász lány fedetlen hátsóját pecsételi tele egy éjszaka. Így zajlik az átlagos élet a harcok közepette ezen a különleges állomáson, ahol nem mellékesen naponta húznak el az egyre szigorúbban őrzött vonatok, ám Milos egy különös véletlen folytán mégis a háború aktív részesévé és elszenvedőjévé válik. Menzel remekül őrzi meg az író egyedi és utánozhatatlan stílusát (ezt a jó szokását megőrizte a későbbi Hrabal-adaptációkban is), és a különös karakterek és a finoman ábrázolt cseh korhangulat is mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egy irodalmi klasszikus méltó, Oscar-díjjal is elismert feldolgozásáról beszélhessünk.

Forrás: Est.Tv Magazin
2007.06.14
|
Ostre sledované vlaky
csehszlovák szatíra, 100 perc, 1966
Pecsét a popón, avagy egy vidéki vasútállomás élete a világháború árnyékában.
Rendező:

Jirí Menzel

(8 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Viszlát, Christopher Robin
angol életrajzi film, 2017
18:10
Ízlésficam
amerikai vígjáték, 2006
18:20
Út a Marsra
mexikói kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:35
Thelma
norvég horror, 2017
18:45
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:50
Ma-ma-mackók: Björn és Bucky
orosz animációs filmsorozat, Kapcsolat?, 2015
06:50
Maggie és Bianca - Divatból jeles
I. évad, 4. rész: Divatfotózás
06:55
Ma-ma-mackók: Björn és Bucky
orosz animációs filmsorozat, Vagy múzeum, vagy nem, 2015
06:55
Bűbájtábor
2018, 8. rész: Ágy feletti táborozók
06:55
A Happó család
2016, 213. rész: A kincses térkép
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.