A szemközti ablak

olvasói
6/10 (1)
A török származású, Olaszországban élő rendező, Ferzan Özpetek (Törökfürdő, Az utolsó hárem, Tudatlan tündérek) kedvelői ezúttal sem fognak csalódni. A rendező szokásos erényeit csillogtatja, azaz intelligens és érzékeny, miközben láthatóan egyik kedvenc történettípusát meséli: egy váratlan esemény kizökkenti hőseit a mindennapok automatizmusaiból, aminek hatására kénytelenek újragondolni magánéletüket és karrierjüket egyaránt.
A konfliktus forrása ezúttal egy idős férfi, aki váratlanul jelenik meg a fiatal házaspár életében. Filippo, a férj hozza haza magával egy este az emlékezetét vesztett, eltévedt idős urat, amivel igencsak felbőszíti feleségét. Giovanna számára - aki két gyermekük nevelése mellett egy gyárban dolgozik és némi mellékes kereset érdekében süteményeket süt egy kávéháznak - úgy látszik, az idős férfi megjelenése amolyan utolsó csepp a pohárban: a hétköznapi gondok elérik a kritikus mennyiséget. S ahogy a fiatal nő kényszerűségből egyre több időt tölt az idős férfival, és lassanként egyre többet tud meg annak korántsem hétköznapi múltjáról, a kettőjük közt kialakuló barátság hatására saját elfojtott álmai és vágyai is a felszínre törnek. Az egyik vágyat a szemközt lakó férfi testesíti meg, akit Giovanna esténként az ablakból figyel, és képzeletében az ideális férfit testesíti meg. A másik pedig saját karrierjére vonatkozik: talán mégsem elérhetetlen álom, hogy azzal foglalkozzon hivatásszerűen is, amit a legjobban szeret (cukrászat). Özpetek munkája így válik Giovanna választásainak filmjévé: választás a romantikus szerelem és a család, valamint a kockázatos karrier és a megszokott élet nyugalma között. 
 
Az érzékenyen, és (többnyire) nagyszerű színészi alakításokkal elmesélt, alapvetően női történetből azonban nem maradhat ki a nyíltan homoszexuális alkotó minden filmjében felbukkanó férfiszerelem ábrázolása sem. 
 
Valószínűleg lesznek páran, akik a giccs árnyékát is felbukkanni vélik majd a filmben, ebből is látszik, hogy nem veszélytelen dolog „szép” filmet csinálni. Özpeteknek néha sikerül...
Odor Emilia
2004.01.05
|
La finestra di fronte
angol-olasz-portugál-török filmdráma, 106 perc, 2003
Az utcán talált öregember felforgatja a fiatal házaspár életét. Miközben lassan feltárul az öreg múltja, a fiatalok is rájönnek: változtatniuk kell.
Rendező:

Ferzan ÖzpetekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.