Mr. Nobody

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (22)
2092-ben, egy olyan világban, ahol a halhatatlanság már természetes, az utolsó halandó ember, a 118 éves Nemo Nobody végső óráit figyeli az egész bolygó. A kórházi ágyban fekvő, a múltban, jelenben és jövőben mégis ide-oda járó idős férfi...
...egy újságírónak minimum három verziót mesél el sorsáról (sőt még ezeken belül is többféle lehetséges életutat vázol fel), alaposan zavarba hozva ezzel nemcsak a riportert, de a nézőt is.
 
A belga Jaco Van Dormael 13 évvel legutóbbi filmje, az És a nyolcadik napon... után jelentkezett új alkotásával, amin a hírek szerint hét évig dolgozott. Mindez meg is látszik a nagyszabású, vizuálisan is magával ragadó végeredményen. A Mr. Nobodyt átszövik az irodalmi és filmes utalások az Odüsszeiától kezdve a Mátrix-filmeken és a 2001: Űrodüsszeián át A fiókig és a Pillangó-hatásig. Legközelebbi rokona mégis egy másik nagyra törő európai művészfilm, az Anna bekattanva: Van Dormael munkája kis túlzással a Julio Medem-mű párdarabjának is tekinthető (ugyanúgy többféle élet és valóság jelenik meg benne egyazon személyen belül, sőt a regresszív hipnózis motívuma még ennél is konkrétabban köti össze a két opust).
 
A Mr. Nobody emellett szerelmes film, társadalomkritika, sci-fi és narratív játék egyben, így mind műfajilag, mind érzelmileg igen széles skálát járhatunk be általa. Van Dormael műve rendkívül összetett és sokrétű élményt nyújt; igaz ugyan, hogy nem mindegyik réteg felfejtésétől leszünk okosabbak. Az alkotó többféle megoldást is felkínál – rajtunk áll, hogy belemegyünk-e a játékba. 
fürkész
2010.08.19
|
Mr. Nobody
belga-francia-kanadai-német fantasy, 138 perc, 2009
Abban a jövőben, ahol a tudományos fejlődésnek köszönhetően az emberek már halhatatlanok, a 120 éves Nobody úr halálos ágyán visszaemlékszik elmúlt életére.
Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2010. augusztus 26.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.