Baaria

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (13)
Guiseppe Tornatore ma már egyfajta márkanév a gyönyörűen filmezett, elbűvölő, csámpás kisfiúkkal, lánglelkű ifjakkal és gyönyörű fiatalasszonyokkal benépesített, eredeti szicíliai ízekkel fűszerezett, kissé ódivatú melodrámára.
Komplett történelmi korszakokat átívelő családregényt készíteni nem könnyű dolog, és nem is túl divatos mostanság, nem csoda, hogy kevesen vágnak bele, így Tornatore mester (Cinema Paradiso, Malena) előtt már csak a szándék miatt is le a kalappal. Történetünk elején még valamikor a fasiszta hatalomátvétel környékén járunk, egy csontszegény szicíliai kisvárosban, a címbéli Baariában, a büszke, de nincstelen – vagy tán pont fordítva? – Torrenuova család otthonában.
 
Az utcán a feketeingesek garázdálkodnak, a földesurak és a klérus a parasztokat sanyargatja, a látóhatáron pedig ott ólálkodik a kilátástalan, értelmetlen háború. Innen indulunk, majd a legkisebb fiú, Peppino kalandjait követhetjük az amerikai partraszállás, a felszabadulás és az új társadalmi rend kiépülése és a kommunista ígéretek közepette. Gond nélkül elárulhatjuk, mert tudjuk, hogy a főszereplőt Tornatore saját édesapjáról mintázta, így a rendező korábbi munkáinak minden ismert és bevált elemét felvonultató film garantáltan személyes hangvételű, ami jó, ám annyi karaktert, érzést, történést és hangulati elemet próbáltak belezsúfolni, hogy legjobb esetben is csak vázlatosnak nevezhetjük.
 
Ám így is ez Olaszország hivatalos Oscar-nevezése az elmúlt évre – és az ország történetének egyik legdrágább produkciója is egyben.  
 
Vízer
2010.08.24
|
Baaría
francia-olasz filmdráma, 150 perc, 2009
A Baaría egy háromgenerációs családtörténet, melyben Giuseppe Tornatore a szülőfalujában élő emberek előtt hajt fejet.
Forgalmazza: Palace Pictures
Bemutató: 2010. szeptember 2.
(8 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.