Antikrisztus

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (21)
Vannak rendezők, akik rendre csúnyán bánnak hősnőikkel: nálunk Mundruczó Kornél ilyen, tőlünk nyugatabbra pedig Lars von Trier szereti egzecíroztatni a kezei közé kerülő színésznőket, de eddig még soha nem ment olyan messzire, mint szegény Charlotte Gainsbourg esetében.
A film megtekintése előtt két dolgot mindenképpen érdemes elmondani Lars von Trierről. A dán mester egyrészt szeret erősen fogalmazni – például állítja, hogy ő a legnagyobb élő rendező –, másrészt az Antikrisztust egy masszív depresszió és több hónapnyi kezelés után – vagy inkább közben – készítette el. Nem is egy felhőtlenül vidám vígjátékot hozott össze, hanem a tökéletes művész horrorfilmet, már-már elviselhetetlen lelki és fizikai fájdalmat mutatva be a vásznon.
 
A fájdalom elviselője egy kisgyermekét frissen elveszítő házaspár, akik egy kis faházban húzzák meg magukat valahol az erdő mélyén, hogy a pszichiáter férj (Willem Dafoe) a gyász mélyére hatolva szabadítsa meg feleségét (az alakításért a legjobb színésznő díját Cannes-ban elnyerő Charlotte Gainsbourg) a mardosó önvádtól. A terápia látszólag működik is, legalábbis kezdetben, majd az asszony egyre inkább férje és önmaga ellen fordul, és a történet brutális fordulatot vesz. Kevesen képesek arra, hogy egy szinte eszköztelen kamaradrámából a szadomazo pornó határait súroló, szereplőit a végsőkig lemeztelenítő katarzist kovácsoljanak, de az önmagát is ördögűzésnek alávető Trier azért összehozta. Más kérdés, hogy hányan borulnak majd ki a végeredményen…
Vízer
2010.11.11
|
Antichrist
dán-olasz-svéd filmdráma, 108 perc, 2009
Egy gyermeküket gyászoló pár egy erdei házba vonul vissza, hogy rendbe tegyék a kapcsolatukat, de a dolgok igazán rosszra fordulnak.
Rendező:

Lars von Trier

Színész:

Willem Dafoe
(a férfi)

Charlotte Gainsbourg
(a nő)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2010. november 18.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.