A Föld szeretője

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (50)
Pozsgai Zsolt tárgyát és műfaját tekintve hiánypótló kosztümös játékfilmje, amely költségvetése jelentős hányadát a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat büdzséjéből kapta, Zsolnay Vilmos életét avatja témává.
Az író-rendező, aki Dénes Zsófia A csodálatos fazekas című regényéhez nyúlt ihletért, jó érzékkel választotta ki a világhírű pécsi keramikusmester életének fontosabb, s megfilmesítésre leginkább alkalmas momentumait. Anyagából sikerült koherens, fordulatos és érdekfeszítő, a dramaturgia klasszikus szabályai szerint alakuló cselekményt formálnia. A történet fel van építve, van eleje, közepe és vége, nincsenek benne elvarratlan szálak vagy indokolatlan szereplők, és többnyire a karakterek is a helyükön vannak, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
  
Mindez egészen meglepő az elmúlt húsz év hasonló jellegű próbálkozásai után, de – és eddig a dicséret – hiába a korrektül kidolgozott cselekmény, a mű egy pillanatra sem tudja elfeledtetni velünk, hogy tévéfilmet nézünk. Merthogy A Föld szeretője eredetileg annak készült, ily módon magán viseli a műfaj minden jellegzetes, nem éppen vászonbarát tulajdonságát. A film kissé naiv, pénz- és/vagy ötlettelenségről árulkodó képi világa, múzeumszerű díszletei és jelmezei, a fénykezelés, a térhasználat, a plánozás, a zenei aláfestés és a színészek sokszor eltúlzott játéka az elején mosolyra fakasztja a nézőt, de ahogy lassan beránt minket a történet, úgy szemet hunyunk a hibák felett. Mindenesetre Pozsgai filmje valószínűleg nagyobb sikert arat majd a televíziónézők körében. 
zsinora
2010.11.11
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2010
A film Zsolnay Vilmos világhírű pécsi keramikusmesternek állít emléket az élettörténete elmesélésével.
Rendező:

Pozsgai Zsolt

Színész:

Őze Áron
(Vilmos)

Koncz Gábor
(Miklós)

Kézdy György
(Benedetto)

Sunyovszky Szilvia
(Olga)

Görög László
(Tamás)

Lux Ádám
(Kristori)

Máté P. Gábor
(Lőrinc)

Bemutató: 2010. november 18.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.