Fényes csillag

est.hu:
8/10
|
olvasói
4/10 (7)
Mi nők szeretjük néha jól kibőgni magunkat. Ebben a férfiak számára teljesen érthetetlen és értelmetlen tevékenységben alkalomadtán nagy segítségünkre lehet egy remek romantikus mozi.
Természetesen abból a korból, amikor az izzó tekintetű férfiak kézzel írott levélkékben adták szerelmük tudtára – szigorúan versbe öntve –, hogy a végleges elköteleződéshez még időre van szükségük, financiális okokból mást kell feleségül venniük, vagy valami hasonlót. Nos, jó hírünk van az igényes kosztümös melodrámák rajongóinak, akik mostanra valószínűleg unásig koptatták az amúgy megunhatatlan Jane Austen- és Henry James- feldolgozásokat: Jane Campionnak, a műfaj nagyasszonyának a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon debütált filmje végre megérkezett a hazai mozikba.
  
A Zongoralecke és az Egy hölgy arcképe rendezőjét most egy igaz történet, John Keats és Fanny Brawne tragikus szerelme ihlette meg. Campion egy ’97-ben kiadott életrajzot és Keats levelezéseit vette alapul a fiatalon elhunyt angol romantikus költő életének utolsó néhány évét felölelő cselekményhez, melyet a tőle megszokott könnyed eleganciával csiszolt – ezúttal csak – majdnem tökéletesre. A Fényes csillag ugyanis a két korábbi filmhez képest valahogy kevésbé erőteljes és bátor. Mintha a rendező nagyon biztosra akart volna menni. Vagy éppen ellenkezőleg: nem mérte fel, hogy a választott témából mindössze ennyit lehet kihozni. A kivitelezés viszont annyira campionos – ritkán látni ehhez fogható, a szerelem ébredését érzékeltető lírai szekvenciát, Abbie Cornish pedig egészen rendkívülit alakít –, hogy nem nagyon lehet okunk panaszra.  
 
zsinora
2010.12.09
|
Bright Star
angol-ausztrál-francia romantikus filmdráma, 119 perc, 2009
A XIX. századi angol költő, John Keats rövid életű szerelmének története a csinos Fanny Brawne-al.
Rendező:

Jane Campion

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2010. december 23.
(5 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.