Az ember, aki nappal aludt

olvasói
(0)
Miért nem készülnek magyar krimik? Mert elég hülyén nézne ki, ha egy Trabant és egy Lada üldözné egymást a Nagykörúton... Szakállas vicc, már csak a kocsitípusok miatt is tudható, hogy legalább húszéves. Azóta jobbára Suzukik száguldoznak a hazai utakon, ettől azonban a magyar krimi nem kapott új lendületet. Korántsem véletlen, hogy az e heti friss hazai mozipremier, Az ember, aki nappal aludt című krimi olyan színész-rendező alkotása, aki a zsarufilm hazájában, Franciaországban tanulta ki és gyakorolja a szakmát. Szabó Lászlót színészként Godard-filmek sokasága mellett Jancsó Miklós és Szomjas György munkáiból ismerhetjük, rendezőként pedig egy Gion Nándor-adaptációja (Sortűz egy fekete bivalyért) mellett még egy rendezése, a Zig-Zag futott minálunk.
Az ember, aki nappal aludt főhőse egy sokat próbált, rezignált zsaru, akinek előre köszönnek a sarki kocsmában, és akit szuverenitása miatt tán az ellenségei is megsüvegelnek. Igazi magányos harcos, nem szereti az ostoba szabályokat, függelemsértései miatt a főnökei neheztelnek rá. Egy nap durva cserbenhagyásos gázolás szemtanúja lesz, az autós, akinek a nyomába ered, azonban lerázza és még rá is lő. Miután hősünk a kórházban magához tér, rádöbben, hogy valaki nemhogy eltussolta az ügyet, de a felelősséget is őrá próbálják kenni. Egyedül ered hát a tettes nyomába. Üldöz és üldözik, régi ismerősökkel és barátokkal szembesül, egyre többet kockáztat és egyre kevesebb a vesztenivalója... 
 
Régi sablon ez, az igazságosztó, magányos hős figurája westernek és krimik tucatjából ismerős. A sztorival most sincs túl sok baj, az eredetiség hiányáért kárpótolhatna a hazai közeg és a kiváló magyar színészek játéka, Az ember, aki nappal aludt azonban a naivitásig komolyan veszi magát, ráadásul a kivitelezésben, a feszültségkeltésben és a közegteremtésben sem képes felérni vállalásához. Ez most nem sikerült. Amennyiben mégis Cserhalmi György főszereplésével készült, igazi magyar krimit szeretnénk nézni, továbbra is forduljunk a Dögkeselyűhöz bizalommal...
gorcsev
2004.01.07
|
magyar krimi, 103 perc, 2003
Nyúzott és magányos zsaru a maffiával szemben. Cserhalmi újra igazságosztó szerepben, utcai akcióhősként büntet, bosszul, üldöz és üldöztetik. Soványka bűnfilm a pesti éjszakáról.
Rendező:::

Szabó László

Színész:::

Cserhalmi György
(Sebők)

Bubik István
(Rechák)

Szirtes Ági
(Klári)

Székely B. Miklós
(Bánk)

Szacsvay László
(Robi)

Szilágyi István
(Lecsó)

Tábori Nóra
(Engláner néni)

Újlaky Dénes
(Gömöri)Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.