Tenger

olvasói
(0)
Izland pompás kis hely, sosem kell félni a napszúrástól, mindig lehet hógolyózni és hal is akad bőven, ha pedig valaki valamilyen furcsa okból kifolyólag mégis unatkozna, akkor olyan remek italokkal lehet elütni az időt, mint a Fekete Halál.
Hősünknek, a dalszerzőként Párizsban lébecoló Agustnak azonban mégsem akaródzik apja hívására hazatérnie, leginkább azért, mert esze ágában sincs átvenni tőle a családi üzletet, a veszteséges halfeldolgozó üzemet. Ám ha Thordur, az idősödő pátriárka valamit a fejébe vesz, arról nehéz lebeszélni, így közte és három gyereke, valamint azok léha családtagjai közt hamar kenyértörésre kerül a dolog, amiből pedig semmi jó nem származik. A kedves néző pedig aligha tudja eldönteni, hogy a rideg, erőszakos, de a hagyományokat tisztelő családfőnek, vagy az általa megnyomorított, elpuhult sarjainak adjon igazat. 
 
A helyenként depresszív, de mégis vidám hangvételű 101 Reykjavik után Baltasar Kormákur egy jóval komolyabb és szikárabb, ibseni mélységű drámát, történetét tekintve pedig Lear király-variációt hozott össze, ahol a házasságtörés, az alkoholizmus vagy akár a vérfertőzés már nem komoly tragédiának, hanem a mindennapok nyűgének számítanak, amelyhez kellő kontrasztot ad a gyönyörű, de mégis fenyegető északi táj. 
 
Szerencsére a komoly nemzetközi sikereket arató Kormákur van olyan jó és rutinos rendező, hogy mindezt ne egyszerre zúdítsa ránk, így akadnak izgalmas, kellemesen ironikus, sőt, vidám pillanatok is, de felhőtlen szórakozásra senki ne számítson. Végeredményben azonban izlandi filmeket mégiscsak jó nézni, mert a moziból kijőve olyan követelőzően barátságos és meghitten meleg helynek tűnik a mi kis hazánk.
Vízer
2004.01.07
|
Hafid
francia-izlandi-norvég filmdráma, 109 perc, 2002
A 101 Reykjavík rendezőjének újabb darabja, melyből kiderül, mibe torkollhat egy elkeseredett vita arról, hogy ki örökölje a veszteséges családi halfeldolgozó üzemet. Sötét és szarkasztikus izlandi saga arról, hogy a pénznek van szaga.

LinkekFilm premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
21:30
Kszi, Simon
amerikai romantikus vígjáték, 2018
21:30
21:35
Kong: Koponya-sziget
amerikai fantasztikus akciófilm, 2017
21:50
Tétova félrelépők
francia romantikus film, 2012
21:55
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.