Hiteles másolat

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (14)
Egy angol író – aki eredeti mű és másolat viszonyáról írt értekezést – könyve promóciós körútján megismerkedik egy francia galéria-tulajdonosnővel, aki először csak dedikáltat vele, majd kisebb kirándulásra invitálja a toszkán vidéken, ...
...végül elkezdi azt játszani, hogy ők ketten házasok, és már jártak ott együtt korábban is. Az író, Miller belemegy a játékba, és lassanként sem ők, sem a nézők nem tudják, mi is az igazság. Két, szerepjátékot játszó vadidegent látunk, egy szerepjátékot játszó házaspárt vagy egy házaspárt, akik újra felkeresik múltjuk helyszíneit? Nem akarunk senkit sem elkeseríteni, de mindez talán a végére sem derül ki.
 
Ahogy ennyiből is látszik, a film önmagára reflektál, hiszen ahogy Miller is eredeti és másolat kapcsolatáról írt könyvet, sőt véleménye szerint mindegy is, mi eredeti és mi másolat, mert egy utánzat épp olyan jó lehet, úgy a két ember történetéről sem lehet tudni, hogy egyszeri és megismételhetetlen, vagy játszották korábban is. A Hiteles másolat ilyen értelemben magáról a filmkészítésről, a történetmesélésről szóló önreflektív munka (ezt kiemelendő egyéb motívumokat is kapunk, lásd a tükrök hangsúlyos jelenlétét). Ez a kétszereplős, leginkább improvizációs gyakorlatokra emlékeztető jelenetek sorából összeálló darab a Kiarostamitól korábban látottakhoz (pl. A cseresznye ízéhez) képest kifejezetten könnyed és játékos. A baj is ez: inkább tűnik tét nélküli játéknak, mint valami mélyebbet kifejező filmalkotásnak. Filozofálgató hajlamúaknak ugyanakkor kötelező. 
fürkész
2011.01.03
|
Copie conforme
belga-francia-olasz filmdráma, 106 perc, 2010
Egy középkorú angol író Toscanába utazik az új könyve promotálására, ahol találkozik egy francia nővel, aki elvezeti őt Lucignano falujába.
Színész:

Juliette Binoche
(Elle)

William Shimell
(James Miller)

Jean-Claude Carriére
(férfi)

Agathe Natanson
(nő)

Gianna Giachetti
(nő a kávézóban)

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2011. január 6.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.