Nem beszélek zöldségeket!

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (39)
Sajnos Gérard Depardieu-t az utóbbi években nem láthattuk emlékezetes alakítást nyújtani a nagyvásznon: vagy rutinból ismételgette önmagát (Diamant 13, Halálos közellenség), vagy saját paródiáját hozta (Babylon A.D.).
A Nem beszélek zöldségeket! szeretnivaló behemótja megformálásakor igazán nem az ő hibája, hogy ezúttal sem ragyoghat régi fényében.
 
Germain Chazes igazi üde színfoltja lakóhelyének, egy francia kisvárosnak: saját veteményeskertjének terményeit árulja a piacon vagy alkalmi munkákat vállal, a helyi söröző törzsvendége, szexuális viszonyt ápol a buszsofőrnővel, és mindennap kiül a parkba, figyelni a galambokat. Ezen tevékenysége közben ismerkedik meg Margueritte-tel, egy művelt és finom idős hölggyel, akivel szép lassan egyre szorosabb kapcsolatot alakít ki. A kvázi funkcionális analfabéta Germain Margueritte segítségével megismeri a könyvek csodálatos világát, minek köszönhetően élete többi része is megváltozik. 
 
Az igen erős túlzással „a francia Forrest Gumpként” emlegetett Nem beszélek zöldségeket! legnagyobb hibája, hogy a túl szűkre szabott játékidő nem engedi, hogy bármi is alaposan ki legyen dolgozva benne, pedig komoly dolgokat tárgyal. A másfél óránál jóval rövidebb nettó hosszba ráadásul az anyával való konfliktusos viszonyt feltáró flashbackeket és a felolvasott művekhez kapcsolódó fantáziabetéteket is erőltettek, így végeredményben a film egyik vonulata sem lett igazán mély. Jean Becker alkotása emiatt olyan, mint főhőse: szerethető ugyan, de kissé bárgyú. 
fürkész
2011.02.18
|
La tete en friche
francia vígjáték, 82 perc, 2010
A francia Forrest Gump.
Rendező:

Jean Becker

Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2011. március 3.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.